KAPEAHARTEINEN MIES: Onnittelut voittajille

28.10.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: TA nro 43/2005.

Näin se sitten kävi: eräänä aamuna piti herätä ja lukea maan mahtavimmasta lehdestä otsikko: "TUL ei ole enää työväenaatteen julistaja".


Mitä tämä on? Näenkö vielä unta? Yritin varmistua, että olin todella herännyt. Totta se oli. Lehden toimittaja Pekka Aaltonen (sd) oli saanut jostain käsiinsä professori Kimmo Suomen johdolla tehdyn tutkimuksen, jossa väite oli präntättynä. Kun tutkimuksen tekemisessä oli mukana myös liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen, ei auttanut kuin luovuttaa.


Ei siis enää. Mitä nyt tehdään punaisille lipuille? Nehän tosin kiellettiin jo 1930-luvun lapualaislaeilla, mutta saatiinhan ne sittemmin kaivaa naftaliinista.


"Työväenaatteen levittämistä piti tärkeänä vastaajista vain yksi prosentti", Suomi kertoi.


Tähän on siis tultu sen puhtaan kaulan kanssa. TUL:n järjestöllisen ja aatteellisen maaliviivan tietämissä.



* * * * *


Ettekö vielä usko?


Juttu on niin, että asia, siis tutkimus, oli esittelyssä ei kauan sitten TUL:n liittovaltuuston kokouksessa Helsingissä. Mahtoi olla hieno tunnelma. Siellä varmaan häilyivät katossa TUL:n vanhojen itsenäisyystaistelijoiden haamut, niin johtajat kuin sankka jäsenistökin.


Mitähän miettivät liiton tähän jamaan vieneet nykyiset johtajat?


Kun Kapeaharteisesta ei ole sosialidemokraattien vaalijaksi, jotka myös ovat henkeen ja vereen taistelleet vuosikymmenten aikana TUL:n työväenliikkeeseen sitoutuneitten periaatteitten puolesta, käänsin katseeni niihin harvoihin ns. kommunisteihin/vasemmistolaisiin, jotka ovat olleet näkysällä.


Piti oikein katsoa aiemmista papereista, keitä he ovat: kansanedustajat Esko Helle ja Kari Uotila, Punaisen Pohjolan parooni Osmo Hekkala, köyhän Kainuun nokkamies Matti Reinikka ja – tietenkin naisasianainen Birgitta Kervinen Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.


Voi olla muitakin, kuka sen tietää.


Mitä miettivät tekosistaan?



* * * * *


Lienevät onnellisia. Pitäisikö onnitella voittajia?


Kapeaharteisesta ei ole siihen. Vain harva työväenliikkeeseen kuulunut aktiivi on yltänyt tällaiseen tulokseen. Kuka tekisi kunnon tutkimuksen työväen urheiluaatteen myyjistä? Mitkä olivat heidän motiivinsa?


Eikö työväen urheiluaatteessa ollut enää ytyä? Luulisi, että nykyaikana on vielä jopa enemmän kuin ennen.


Lukekaa hyvät lapset TUL:n periaatteellisia ohjelmia. Ne ovat ajankohtaisempia tänään kuin jopa aiemmin. Liikemaailma/kapitalismi alistaa valtaansa kaiken liikuntatoiminnan. Sitä seuraa moraalinen rappio.


Jonkun olisi tarjottava vaihtoehto.


TUL:n myyjien ykkösmies Matti Ahde lanseerasi liiton nimen eteen sanan Suomen, siis STUL. Poistettaisiinko siitä nyt tarpeettomana sana työväen?


Suomen Urheiluliitto? Mutta sellainenhan meillä jo on. Se on Ilkka Kanervan (kok) melkein raunioille ajama yleisurheilumme linnake.



* * * * *


Ei poisteta. Esitetään sen sijaan TUL:n seuraavaksi puheenjohtajaksi vuonna 2007 Rullaluisteluliiton puheenjohtajaa Sauli Niinistöä (kok). Hänhän haluaa olla työväen presidentti!


Mutta mitä tehdään Kari Uotilalle ja kumppaneille? Ei hätää. He ovat ilmeisesti jo silloin sosialidemokraatteja. Aika lähellä kokoomusta. Koko kansan edustajia niin kuin Tarja Halonen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli