Kansanäänestysvaatimus kaatui valtuustossa

20.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 7 /20.2.2009

Jo vuosien ajan kamppailun kohteena ollut kysymys parkkihallin rakentamisesta Turun torin alle sai maanantai-iltana Turun kaupunginvaltuustossa jälleen yhden etappipäätöksen. Kansanliikkeen keräämä laaja vaatimus kuntalaisten kuulemiseksi asiassa tyrmättiin tylysti äänin 40-27. Lähes 13 000 turkulaisen vaatimaa kansanäänestystä vastusti saumattomasti esiintynyt kokoomuksen ja demarien konsensus vahvistettuna kahdella RKP:n äänellä.




Ihmiset liikkeellä



Huolimatta ennakkotiedotuksesta, jossa kerrottiin asian tulleen jo siunatuksi kaupunginhallituksen käsittelyssä, lähti maanantaina vielä lähes 600 turkulaista osoittamaan mielipiteensä äänestyksen saamiseksi. Näin huolimatta kovasta viimasta ja yli kymmenen asteen pakkasesta. Suuret banderollit ja voimakkaat iskulauseet herättivät kadunvarsien ihmiset bussipysäkeillä, ja osa liittyi mukaan kulkueen edetessä kauppatorilta kaupungintalolle. Marssi täytti Aurakadun toisen kaistan koko matkaltaan.


Liikkeen aktiivit olivat tehneet useita näyttäviä banderolleja, ja monilla oli myös omatekoisia pahvikylttejä mukanaan. Tunnelma oli vielä voitontahtoinen. Mukana oli kaikenikäisiä lapsista eläkeläisiin.




Syksyn vaalilupaukset unohtuivat



Syksyn vaalikamppailussa varsinkin demareista moni ratsasti vastustamalla toriparkkia. Vakuuttelut menivät sen sileän tien kun tuli tekojen aika. Uutena valtuutettuna hallitukseen noussut Pia Elo hyväksyi jo hallituksessa kielteisen kannan asiaan ja myönsi maanantai-iltana antaneensa periksi. Samoin uuden valtuutetun Ilkka Kantolan (sd) perustelu oli vähintään outo, sillä vastakkainasettelu keskustassa parkkiluola Louhen syventämisen ja toriparkin kesken oli kuin toisesta maailmasta. Ei Turussa ole mitään ehdotonta lisäpaikkojen tarvetta keskustaan, sillä muutaman sadan metrin etäisyydellä kauppatorista on lukuisia parkkihalleja ja luolia, joissa on jatkuvasti tyhjää tilaa vaikka millä mitalla.


Jos vaaleissa valitut valtuutetut olisivat pysyneet silloisessa kannassaan, olisi kuntalaisten ääni voittanut myös tässä. Vaalikoneisiin annettujen vastausten mukaan toriparkkiasiaan olisi tullut toisenlainen lopputulos.


Asia tulee kolmen viikon kuluttua valtuustoon, jonka on määrä vahvistaa toriparkin vaatima keskustan kaavamuutos. (KK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli