Jyväskylässä tehdään säädösten vastaisia päätöksiä

05.06.2017 - 11:15

SKP:n kaupunginvaltuutettu Riitta Tynjä ihmetteli Jyväskylän vanhan valtuuston viimeisessä kokouksessa tapaa, jolla muut valtuustoryhmät suhtautuivat kaupungin vuoden 2016 arviointikertomukseen ja tilinpäätökseen.

Ainoan kriittisen puheenvuoron piti SKP, muut tyytyivät hymistelemään ja kiittelemään toinen toisiaan, vaikka toiminnassa ilmeni selkeitä puutteita ja jopa säädösten vastaisia päätöksiä.

Päätöksistä ei tiedoteta

Tynjän mukaan tarkastuslautakunta samoin kuin kaupungin tilintarkastusyhteisö ovat tehneet tärkeitä huomioita vuoden 2016 toiminnasta.

”Kun ostolaskuja ovat hyväksyneet henkilöt, joiden osalta uupuu päätös oikeudesta hyväksyä laskuja, ei kaikki ole kohdallaan.”

– On huolestuttavaa, että hallinnossa johtavat viranhaltijatkaan eivät ole tehneet säädösten mukaisia päätöksiä. Tällöin päätöksistä ei tiedoteta ja otto-oikeuden käyttö menettää merkityksensä. Kun ostolaskuja ovat hyväksyneet henkilöt, joiden osalta uupuu päätös oikeudesta hyväksyä laskuja, ei kaikki ole kohdallaan. Ei myöskään silloin, kun konsulttisopimuksia ei ole kilpailutettu tai niistä ei ole päätöksiä, lataa Tynjä.

Esimerkiksi kun Lemminkäinen maksoi kaupungille asfalttikartellijutussa 2,7 milj. euroa ja kaupunki sitten maksoi takaisin 2,3 milj. euroa, koska oli päästänyt kanneoikeuden vanhentumaan, kyse ei Tynjän mielestä ole ihan läpihuutojutusta.

– Kuitenkaan tätä asiaa ei tuotu luottamuselinten käsittelyyn kuin vasta nyt tilintarkastuskertomuksen yhteydessä. Ja hallituskin on sen vain merkinnyt tiedoksi.

Kehityshankkeet vaativat huolellisuutta

Jyväskylässä on meneillään suuria kehityshankkeita, kuten Kankaan alue ja Hippos.

Tynjä huomauttaa, että Kankaan alueen osalta tilintarkastaja on havainnut kaupungille tulleen laskuja, jotka eivät sille kuulu.

– Kankaan alueportaalista ei ole päätöstä ja laskuja on hyväksynyt hankejohtaja, joka on uuden osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Niin Kankaan alueen osalta kuin etenkin jatkossa myös Hippoksen osalta on syytä parempaan tarkkuuteen ja huolellisuuteen.

Tynjä nostaa esille myös Jyväskylän päihde- ja mielenterveyspalvelut.

– Ongelmia aiheuttavat hoidon pirstaleisuus ja sattumanvaraisuus ja hoitoon pääsyä vaikeuttavat kaksoisdiagnoosit. Muistelen jo joku vuosi takaperin olleen tavoitteena, että sairaanhoitopiirin ja kaupungin palvelut lähentyisivät toisiaan, mutta näyttää siltä, että sellaista ei ole tapahtunut. Perustason työntekijöiden näkökulmasta katsottuna asiakkaiden pääseminen hoidon piiriin oikea-aikaisesti, jotta muu kuntoutuminen voidaan huomioida - sitä ei edelleenkään tapahdu. Mitä tapahtuu soten myötä? ihmettelee Tynjä.

Aloite uusista osallistumisen tavoista

Jyväskylän valtuuston jättävä SKP:n Riitta Tynjä esitti viimeisenä aloitteenaan, että kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksia parannetaan muun muassa antamalla tiloja maksutta asukkaiden käyttöön ja mahdollistamalla tiedonsaantia vaihtoehtoisten esitysten tekemiseen.

”Kaupungin tuottaman tiedon tulee nykyisen kapulakielisyyden sijasta olla ihmisläheisellä, ymmärrettävällä tavalla ilmaistua.”

– Kaupungin tuottaman tiedon tulee nykyisen kapulakielisyyden sijasta olla ihmisläheisellä, ymmärrettävällä tavalla ilmaistua. Tietoa on oltava saatavilla myös jo asioiden valmisteluvaiheessa.

Tynjä esitti osallistuvan budjetoinnin ottamista käyttöön ensi alkuun muutamilla toimialoilla vaikkapa Helsingin tapaan nuorisotoimessa ja opetustoimessa.

– Päätöksenteon avoimuuden lisäämiseksi esitän, että Jyväskylä osoittaa ennakkoluulottomuutta avaamalla lautakuntien, kaupunginhallituksen ja muiden toimielinten kokoukset kaikkien kiinnostuneiden seurattaviksi siltä osin kuin se on lain puitteissa mahdollista.

Tynjän mielestä Jyväskylän on oltava kuntakentässä edelläkävijä. Kaupunki voisi ottaa käyttöön julkisen kalenterin, jossa kaupunginjohtaja, kansliapäällikkö, toimialajohtajat ja muut keskeisissä tehtävissä olevat viranhaltijat ilmoittavat niistä tapaamisista, joita heillä on erilaisten yritysten, järjestöjen ja muiden tahojen kanssa kaupungin toiminnan suunnitteluun, päätöksentekoon ja päätösten toimeenpanoon liittyen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.