Julkiset palvelut vaarassa

29.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 21 / 29.5.2009

Eurovaalien alla vihreitten ja demareiden meppiehdokkaat jaksavat turuilla ja toreilla kovasti puhua sosiaalisemman Euroopan ja pienen ihmisen puolesta.



Kummasti muuttuu ääni kellossa, kun katsotaan EU-parlamentissa sosialistien ja vihreiden ryhmien ajamaa poliittista linjaa. Molemmat peesaavat jatkuvasti porvariryhmien päätöksiä ja kantoja. Pieni ihminen saa väistyä rahan ja markkinoiden vallan tieltä.



– Pientä ihmistä puolustetaan pelkkien puheiden perusteella paljonkin. Asialla ovat välillä oikeistolaiset poliitikot, välillä kaikenkarvaiset populistit. Mahtaako tuosta puolustuksesta olla mihinkään? Kovin huonolta näyttää, arvioi turkulainen Aaro Kare.



Hyvänä esimerkkinä on EU:n perustuslaiksikin kutsuttu Lissabonin sopimus, jota europarlamentin porvaristo, vihreät ja demarien sosialistiryhmä suorastaan ylistävät. Siitäkin huolimatta, että sopimus pohjaa kapitalistisen markkinatalouden ja kilpailun periaatteille, juuri samoille, jotka ajoivat talouden maailmanlaajuiseen kriisiin ja joista nyt kilvan etsitään lääkkeitä kriisistä selviytymiseen.




Unioni


kasvattanut tuloeroja




Tulo- ja hyvinvointierot ovat Suomessa kasvaneet 1990-luvulta lähtien yhä nopeammin ja nopeammin. Ei ole sattumaa, että sosiaalisten etuuksien ja julkisten palvelujen polkumyynti alkoi yhtä jalkaa Suomen EU-jäsenyyden kanssa.



Ennen neuvoa-antavaa kansanäänestystä unionin jäsenyydestä valtapuolueet vannoivat, etteivät EU tai talousliitto Emun kriteerit tule uhkaamaan suomalaisen hyvinvointivaltion perustaa. Rikkaita ja hyväosaisia suosiva politiikka veronalennuksineen on lupauksista huolimatta rapauttanut hyvinvointivaltion rahoitusta ja alistanut julkiset peruspalvelut yksityistämiselle ja kilpailutukselle.



Aaro Kare huomauttaa, että tuloeroja kasvattavalle ja hyvinvointivaltiota purkavalle politiikalle ovat kaikki eduskunnassa istuvat puolueet antaneet antaumuksellisen siunauksensa.



Monella paikkakunnalla laaditaan talouskriisin kourissa julkisten palvelujen leikkauslistoja, niin myös Turussa. Julkiset palvelut ovat Karen mukaan todella vaarassa, ja niitä uhkaavat juuri samat poliittiset voimat, jotka kansan edessä vaalitenteissä vannovat sosiaalisen ja tasavertaisen Euroopan nimiin.




Politiikan


täyskäännös




Aaro Kare pohtii, miten EU:n sanelemat ihastuttavan uusliberalistiset päiväkäskyt ovat vieneet maamme julkiset palvelut ja sosiaalipolitiikan masentavaan tilaan.



– Nyt tarvitaan politiikan täyskäännöstä, ja tuon käännöksen tarjoavat kommunistit, toteaa Kare.



Hän muistuttaa, että Suomen kommunistinen puolue on historiallisesti aina ollut nimenomaan pienten ihmisten puolue.



– Työväenluokka on meitä kannattanut, ja kannatuksellaan taannut sen, että Suomessa on saatu edes historiallisesti elää hyvinvointivaltion kultakausi. Monet pienet ihmiset, me tavalliset tallaajat siis, ovat nyt kuitenkin pettyneet politiikkaan. Nukkuvien puolueen jäseniä on hyvin paljon, harmittelee Aaro Kare.



Näissä eurovaaleissa on Aaro Karen mielestä aika palauttaa kunnia vasemmistolaiselle politiikalle.


– EU:n taloudellisen yhteistyön "hienous" näkyy nyt talouskriisissämme. Voisi sanoa, että sitä niittää mitä kylvää. Kun porvareille on annettu valtakirja hoitaa kansainvälisiä asioita, ovat tulokset kauhistuttavia niin talous- kuin rauhanpolitiikankin kannalta, huomauttaa Aaro Kare.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli