Joukkovoima vastustaa taas leikkauksia

20.04.2017 - 14:15
Joukkovoima osoitti mieltään elokuussa 2015 Helsingissä. Kuva: Veikko Koivusalo.

Vastustamme leikkauksia – hallituksen kehysriihen vastainen Joukkovoima-aktivistien mielenilmaisu järjestetään maanantaina 24. huhtikuuta Helsingin Senaatintorilla valtioneuvoston edessä aamulla klo 9.

Vielä ei ole tarkempaa tietoa siitä, missä hallitus tarkalleen ottaen kokoontuu, mutta mielenosoitus voi siirtyä tietoon tulleeseen kehysriihipaikkaankin tarpeen mukaan.

”Hallitus on osoittanut virkamiehille tien heikomman kyykyttämisessä.”

Joukkovoima-aktiivi Raisa Lehtomäki toteaa, että mitta on täysi joka viidennellä suomalaisella, joka elää alle köyhyysrajan.

– Varaa ei ole lääkkeisiin, ei edes ruokaan. Hallitus on osoittanut virkamiehille tien heikomman kyykyttämisessä: monessa kunnassa esimerkiksi vammainen elää arkeaan jatkuvassa epävarmuudessa, kun välttämättömästä henkilökohtaisesta avusta tingitään.

Ihminen ei ole momentti budjetissa

Välttääkseen vaalitappion hallitus lykkäsi jättileikkauksista päättämisen kuntavaalien jälkeen. Lehtomäen mukaan hallitus valmistelee koko kansan arkea ravisuttavia lakeja ennätystahtiin, jyräämällä alle jopa perustuslain.

– Tärkeintä on saada toimimaan rahantahkoamiskoneet, joilla imetään meidän veronmaksajien yhteiset varat kansan ulottumattomiin hallituksen omille ”hyville kavereille”, sanoo Lehtomäki ja viittaa erityisesti tekeillä olevaan sote-uudistukseen.

Lehtomäen mielestä ihminen ei ole momentti budjetissa.

– Elämänsä raskasta työtä tehnyt köyhä eläkeläinen, maailmaa uusin silmin katseleva yksinhuoltajan vauva, ihmisarvosta riisuttu ja omasta tilastaan syyllistetty työtön hitsaaja sekä tunnollisesti veronsa maksava pienipalkkainen kaupantäti pyörittävät tätä yhteiskuntaa. He eivät elä velaksi, heidän ansiostaan yhteiskunta on olemassa. Myös heidän jokainen senttinsä palautuu takaisin yhteiseen kassaan eri tavoin.

”Joukkovoima tahtoo, että päättäjät laittavat ahneudelle pisteen.”

Pääomatulonsa veroparatiiseihin piilottava ja osinkotuloilla elävä ja – suhteessa tuloihinsa – vähän veroja maksava imee yhteiskunnasta pois kansan enemmistön varoja. Lehtomäki muistuttaa, että mikäli hyväosainen, lähinnä pääomatuloilla elävä maksaisi piirun verran enemmän veroja Suomeen, maa voisi paremmin.

– Joukkovoima tahtoo, että päättäjät laittavat ahneudelle pisteen. Silloin ei tarvitse leikata kaikista köyhimpien elinmahdollisuuksia. Leikkaukset eivät ole välttämättömiä, toteaa Lehtomäki.

Syveneekö työttömien kyykytys?

Hallitus päätti aiemmin siirtää kehysriihen kuntavaalien jälkeiseen aikaan. Tämä voi merkitä sitä, että tulossa on kansalaisten kannalta kovia päätöksiä. On ounasteltu, että hallitus tekisi ainakin työttömyysturvaan niin sanottuja kannustavia toimenpiteitä. Käytännössä tämä tarkoittaa työttömien kyykyttämisen syventämistä.

Työlistalla on myös mahdollinen ministerien määrän lisääminen. Ainakin nykyinen oikeus- ja työministeri Jari Lindström on valitellut, että töitä on liikaa yhdelle ihmiselle.

Vuosittaisessa kehysriihessä tarkistetaan valtion talouden menokehyksiä, jotka määrittelevät menojen enimmäismäärän.

Tapahtuma Facebookissa >>>

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.