"Jo riittää irtisanominen ja lomauttaminen!"

06.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 5 / 6.2.2009

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea vaatii lisää rahaa kuntien palveluihin, perusturvaan, kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon ja ilmastonmuutosta hillitseviin investointeihin.


Kansainvälisen keinottelutalouden kriisiä ja lamaa ei torjuta hallituksen ja EU:n esittämillä pankkien ja suuriyhtiöiden tukiaisilla. Ne eivät poista velkaantumisen, keinottelun ja ostovoiman puutteen ongelmia, keskuskomitea arvioi.


– Hallituksen luokkaluonnetta kuvaa se, että pankkitukeen, suuryhtiöiden verohelpotuksiin ja armeijan varustelumenoihin löytyy lisää miljardeja, mutta esimerkiksi toimeentulotuen tarvitsijoiden ja työttömien ahdinkoon ei luvata yhtään senttiä.


– SATA-komitean esittämät alimpien eläkkeiden pienetkin korotukset ja lapsilisien indeksitarkistukset lykätään vuoteen 2011 asti. Esityksiltä sosiaaliturvan uudistamiseksi on jopa viety taloudellista pohjaa vapauttamalla työnantajat kokonaan perusturvan rahoituksesta, SKP kritisoi.



Lupaukset työpaikoista tyhjän päällä



Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen johtama hallitus on vastikkeettoman pankkituen lisäksi ottanut kansalaisten piikkiin valtavat, kymmenien miljardien luottotappioiden riskit. Toisin kuin eräissä muissa maissa, hallitus ei vaadi pankkituen vastikkeeksi edes omistusosuuksia.


Yhtä vähän hallituksen tukipaketti velvoittaa yhtiöitä turvaamaan työpaikkoja. Käytännössä hallitus jakaa miljoonien vero- ja maksuhelpotuksia jopa Nokian kaltaisille voittoa tekeville suuryhtiöille, jotka irtisanovat ja lomauttavat työntekijöitä.


Keskuskomitea pitää ammattiyhdistysliikkeen johdon roolia erityisesti pääomavaltaisiin suuryrityksiin kohdistuvan Kela-maksun poistamisessa häpeällisenä. Keskusjärjestöjen johtajat ovat myyneet perusturvaa tarvitsevien pienituloisten ja pätkätyöläisten edut päästäkseen taas kerran tupo-pöytään.



Ay-väki vastarintaan



SKP vetoaa kaikkiin, jotka eivät halua alistua irtisanomisiin, työttömyyteen ja perusturvan puutteeseen. Viimeksi Ranskassa ja Kreikassa järjestetyt laajat lakot osoittavat, että taloudellisen ja poliittisen eliitin saneluun ei tarvitse alistua.


SKP vaatii, että yhtiöiden voitoista, osingoista ja optioista otetaan rahaa työpaikkojen turvaamiseen ja luomiseen. Irtisanomissuojaa on vahvistettava niin, että irtisanominen ei ole enää työnantajille Suomessa halvempaa kuin monissa muissa EU-maissa.


Kuntien palvelujen karsimisen sijasta on lisättävä niiden rahoitusta palauttamalla kunnille niiltä leikattuja valtionosuuksia ja antamalla kunnille oikeus verottaa myös pääomatuloja.


Toimeentuloturvan minimitasot – kuten toimeentulotuen perusosa, työmarkkinatuki, opintoraha ja pienimmät eläkkeet – on nostettava vähintään 850 euroon kuukaudessa. verotettavan tulon alaraja on puolestaan nostettava yli 1 000 euroon kuukaudessa.


Työnantajien Kela-maksun poistamisen sijasta on vahvistettava julkisten palvelujen rahoitusta kiristämällä pääomatulojen verotusta, perumalla hyvätuloisten verohelpotukset ja säätämällä vero pörssikaupalle ja valuutansiirroille. Pankkien ja suuryhtiöiden valtaa on rajoitettava.


Lisäksi SKP vaatii luopumista Hornettien varustamisesta hyökkäysohjuksilla, rypäleaseista ja varustelumenojen vuosittaisista tasokorotuksista.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli