Ilmastopäästöt voisi pysäyttää Irakin sodan kustannuksilla

06.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 41 / 6.11.2009

Ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvitaan vähemmän rahaa kuin käytetään Irakin sotaan. Toisaalta Irakin sodan aiheuttamat ilmastopäästöt ovat suuremmat kuin 139 maan hiilidioksidipäästöt.


Muun muassa tällä vertailulla kuvasi ilmastonmuutoksen haasteita SKP:n keskuskomitean seminaarissa alustanut ympäristöpäällikkö Maija Hakanen.


Maailman keskilämpötilan nousun rajoittaminen enintään kahteen asteeseen on kiireellinen tehtävä.. Vaikka tämä tunnustetaan yleisesti, uhkaavat Kööpenhaminassa joulukuussa pidettävän ilmastokokouksen tulokset jäädä löyhäksi puitesopimukseksi vailla konkreettisia sitovia päätöksiä.


– Pääsyynä tähän on vauraiden teollisuusmaiden hallitusten haluttomuus vähentää riittävästi omia päästöjään. Ne eivät halua myöskään sitoutua tukemaan tarvittavassa määrin kehitysmaiden siirtymistä kestävään energiatalouteen, Maija Hakanen arvioi.


Ongelmana ovat myös päästökaupan kaltaiset keinot, joilla kierretään päästöjen vähentämistä ja laitetaan maksut tavallisten ihmisten maksettavaksi.


– Viherpesu ja vihreän kasvun ideologia eivät puutu perusongelmaan, joka on määrälliseen kasvuun perustuva kapitalistinen tuotantotapa ja ilmastopolitiikan alistaminen voitontavoittelulle.




Missä hallitukset teot?



Maija Hakanen arvosteli Suomen hallituksen esittämään selontekoa ilmasto- ja energiapolitiikasta konkreettisten toimien puuttumisesta.


– Ainoa päästöjen vähentämisen tavoite koskee vuotta 2050. Mitään välitavoitteita ja konkreettisia toimia ei esitetä. Lisäksi selonteossa suorastaan markkinoidaan ydinvoimaa.


Jos tällainen esitys olisi valmisteltu keskustan Mauri Pekkarisen johdolla, olisi vihreistä kuulunut kovaa kritiikkiä, mutta nyt hekin tyytyvät selontekoon. Onko hallituksen ilmastopolitiikan asiantuntijana toimiva vihreiden Oras Tynkkynen hiljentänyt kritiikin?


Kuntatason mahdollisuuksista päästöjen vähentämisessä Hakanen mainitsi jyväskyläläisen Vaihtovirtaverkon ja aloitteet uusiutuvan energian osuuden lisäämisestä Helsingin Energian tuotannossa.


Paikallisista kokemuksista kertoi joensuulainen Martti Vaskonen. Joensuussa ovat kansalaisjärjestöt, taiteilijat ja myös kirkon väki nousseet vastustamaan Arevan uraanikaivoshanketta. Euroopassa on suljettu rikkaampiakin uraanikaivoksia ympäristösyistä ja alueiden kunnostus maksaa miljardeja, mutta Areva puuhaa Joensuussa kaivosta jopa pohjavesialueelle.




Ydinvoima ei ole ratkaisu



SKP:n keskuskomitea vaatii rikkaiden maiden hallituksia sitoutumaan Kööpenhaminassa vähentämään päästöjä 40 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä ja 80-95 % vuoteen 2050 mennessä. Eduskunnan pitäisi seurata Ruotsin ja Norjan esimerkkiä asettamalla tavoitteeksi hiilineutraalin Suomen vuoteen 2050 mennessä. SKP tukee aloitetta ilmastolaista, joka velvoittaisi 5 %:n vuotuisiin päästövähennyksiin ensi vuodesta alkaen.


SKP vastustaa luvan antamista yhdenkään uuden ydinvoimalan rakentamiselle. Energiayhtiöiden kohtuuttomat voitot se tulouttaisi valtiolle ja ohjaisi paikallisen, työllistävän uusiutuvan energian investointeihin. Lisäksi SKP vaatii energiatuotannon siirtämistä yhteiskunnalliseen omistukseen – valtion, kuntien ja osuuskuntien hoidettavaksi – ja sen alistamista demokraattiseen ohjaukseen. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli