ILMASTO & ENERGIA -LIITE: Ydinvoimaa markkinoidaan valheilla

04.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantajan nro 45/4.12.2009 Ilmasto ja energia -liite

Kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa, ydinvoimateollisuus käy valtavaa julkisen kuvansa kiillotus- ja lobbauskampanjaa. Ihmiset halutaan saada muun muassa uskomaan, että ydinvoima on vastaus ilmasto- ja energiahaasteisiin. Seuraavassa kumotaan yleisimmät väitteet.



1. Pelastaa ilmastonmuutokselta. Ydinvoiman suurikan lisääminen ei vähennä kasvihuonekaasujen määrää kuin marginaalisesti. Nykyisen ydinvoimakapasiteetin tuplaaminen vähentäisi maailman kasvihuonekaasupäästöjä korkeintaan 5 prosenttia. Tämä tarkoittaisi kymmeniä uusia voimaloita joka vuosi.



2. Puhdasta ja päästötöntä. Vastoin laajalti levinnyttä virhekäsitystä yksi ydinvoimala tuottaa koko ydinpolttoainekierron aikana hiilidioksidipäästöjä yhtä paljon kuin uudenaikainen maakaasuvoimala. Uraanivarojen ehtyessä myös louhinnassa syntyvät päästöt lisääntyvät. Ydinpolttoaineen tuotannossa syntyy radioaktiivista ja kemiallisesti myrkyllistä jätettä, joka säilyy vaarallisena kymmeniä tuhansia vuosia, saastuttaa vesistöjä ja maa-alueita sekä altistaa ihmisiä säteilylle ja raskasmetalleille.



3. Sähköntarpeen tyydyttämiseen. Ydinvoimaa ei todellisuudessa tarvita suomalaisten sähkönkulutukseen vastaamiseen, vaan ydinvoimaa ajavien yhtiöiden tavoitteena on tuottaa sähköä vientiin. Esimerkiksi metsäyhtiöt tuottavat omistamissaan vesi- ja biovoimaloissa sekä ydinreaktoreissa jo nyt reilusti enemmän sähköä kuin kuluttavat ja tekevät voittoa ylijäämäsähkön myynnillä markkinoille. Kun uusiutuvan energian lisäystavoitteet ja energiaa säästävät tekniset ratkaisut lasketaan yhteen, Suomi tulee olemaan omavarainen sähkön suhteen ensi vuosikymmenellä.



4. Rakentaminen edullista. Ydinvoiman rakentaminen on kallista. Olkiluoto 3:n luvattiin eduskunnalle maksavan 2,5 miljardia euroa, ja nyt kustannukset ovat lähemmäs viittä miljardia euroa. Riippuvuus kolme vuotta myöhässä valmistuvasta voimalasta maksaa suomalaisille sähkön käyttäjille kolme miljardia euroa sähkön korkeampana hintana.



5. Kotimaista. Ydinvoima edustaa täysin ulkomaista alkuperää olevaa energiantuotantomuotoa. Ydinvoimalat suunnitellaan ja valmistetaan ulkomailla, ne jopa kootaan Suomessa pääosin ulkomaisella halpatyövoimalla. Myös ydinpolttoaineet ovat ulkomaista alkuperää. Ydinvoimaloiden operointi ja ydinjätteen loppusijoitus ovat ainoat täysin suomalaiset työvaiheet.



6. Loppusijoittaminen hoidossa. Loppusijoitusasia ei ole edennyt niin pitkälle kuin annetaan ymmärtää. Olkiluodon rakenteilla oleva Onkalo-niminen luolasto on tehty kallioperän tutkimusta varten. Onkalo ei ole loppusijoitusluola eikä sitä rakennuttavalla Posivalla ole ydinjätteen loppusijoituslupaa vaan keskeneräinen suunnitelma ydinjätteen loppusijoituksesta.



7. Korvaa Venäjältä tuotavan "ydinsähkön". Todellisuudessa Venäjän sähkötuotannosta valtaosa tehdään maakaasulla, 21 prosenttia vesivoimalla ja 16 prosenttia ydinvoimalla. Suomessa tuotetaan paljon enemmän sähköä ydinvoimalla kuin Venäjällä.



8. Lisää ydinsähköä sähköautojen tarpeisiin. Sähköautojen latauksen energiankulutus ajoittuu pääosin yöaikaan, jolloin muu sähköntarve on pienimmillään. Sähköautojen energiantarve on kokonaisuudessaan yllättävän pieni. Täysin sähköistetyn Suomen henkilöautokannan arvioidaan tarvitsevan noin tuhat megawattia lisää sähkötehoa, eli noin kymmenesosan sähköntuotannosta.



9. Käyttövarmaa ja turvallista. Ydinvoimalat ovat aiheuttaneet vaarallisia onnettomuuksia ja radioaktiivisia päästöjä. Tshernobylin jälkeen on tapahtunut kymmeniä onnettomuuksia. Onnettomuusvaaraan on viitattu myös puhuttaessa terrori-iskuista ja ilmastonmuutoksen aiheuttamista luonnonilmiöistä.



10. Ei tekemistä ydinaseiden kanssa. Valitettavasti uraanin ja ydinteknologian myyminen maille, jotka eivät ole sitoutuneet ydinsulkusopimukseen, lisää riskiä ydinaseiden leviämiseen.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli