Hyvästit julkisille kuntapalveluille?

20.11.2010 - 08:56
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Jari Heinonen puhui Tampereella ennen valtuuston kokousta järjestetyssä mielenosoituksessa maanantaina. / Hannu Oittinen |

Porvaristo valmistautuu antamaan kevään eduskuntavaalien jälkeen kuoliniskun julkisille kuntapalveluille. Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan uusi kuntalaki on seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä. EK havittelee lakitekstiin laajamittaisia kuntapalvelujen yksityistämisiä.

Tieto käy ilmi EK:n tuoreesta Prima-lehdestä.

Erityisen hanakasti EK hyökkää kuntien liikelaitoksia kohtaan, joilta pitää kilpailun nimissä poistaa erityisasema, konkurssisuoja ja veroetuudet.

Ruotsissa on jo astunut voimaan säännös, jonka mukaan kunnan yritystoiminta voidaan oikeuden päätöksellä kieltää, jos samoilla markkinoilla on kunnan kanssa kilpailevia yksityisiä yrityksiä. EK toivoo, että Euroopan unionin direktiivit pakottavat Suomessakin avaamaan kuntasektoria entistä enemmän kilpailulle.

Tampereella pistetään kerskahankkeisiin satoja miljoonia

Tampereen kaupunginvaltuuston kokoomusjohtoisen maanantaisen budjettisovun ulkopuolelle jäivät SKP, Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset, mutta SDP:n ryhmä taipui sopuun, saatuaan vapaat kädet Rantaväylän tunneliäänestyksessä. Vihreät tukivat innolla liikenteen ja jääkiekon kerskahankkeita, vain yksi ryhmän jäsen kannatti äänestyksessä Jari Heinosen (SKP) aloitetta Rantaväylän tunnelin suunnitteluun varatun 500 000 euron määrärahan poistamista. Tunneliryhmittymä voitti äänin 40-25.

– Tähtääkö kaupunkimme linja ennen muuta tasapuolisesti kaikille suunnattuihin palveluihin? Näin ei ole, vaan kaupungin jättihankkeet on suunnattu muualle. Näitä ovat Rantaväylän tunneli, tuhatpaikkainen P-Hämpin parkkihalli ja jääkiekon keskusareena, joihin uppoaa yhteensä noin 300 miljoonaa euroa, sanoi SKP:n ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Heinonen.

Käynnissä on kova luokkataistelu

Keskusareenasta Jari Heinonen totesi, että siitä on tulossa eräänlainen bisneskaupungin ydin, hampurilaisten ja sirkushuvien temppeli. Rahamiesten ja rakennusliikkeiden kerskahankkeet kasvattavat investointien määrää noin 100 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Samaan aikaan Tampereella on tutkimusten mukaan yli 35 000 köyhää ja työttömyysaste on 15 prosentin luokkaa. Toimeentulotukijonot ovat lainvastaiset, Koukkuniemen vanhainkodissa ja sosiaaliasemilla on jatkuva henkilöstövaje, kouluja suljetaan ja kaupungin henkilöstöä karsitaan., sanoi Heinonen.

Hän totesi, että kaupungin henkilöstön määrä on pudonnut vuodessa noin tuhannella, mutta tilaajapuolen virkamiesten määrä yli kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Heinosen mukaan nyt on käynnissä ”mitä hienostuneimmin muodoin käyty luokkataistelu”.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.