Huoli ekologisesta kriisistä kokoaa ihmisiä Joensuuhun ja Kolille

16.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 38 / 16.10.2009

Joensuussa ja Kolilla 22.-24. lokakuuta järjestettävä Kohtuus vaarassa -kansalaisseminaari kokoaa ihmisiä eri puolelta maata pohtimaan ja syventämään sekä tehostamaan toimintaa Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla. Samaan aikaan Kolille saapuvat ympäristökokoukseen myös eurooppalaiset talous- ja mielipidevaikuttajat presidentti Martti Ahtisaaren ja pääjohtaja Jorma Ollilan isännöiminä.


Eliitin julkilausumien vastapainoksi kansalaisseminaarissa tuotetaan kohtuusteesit, jotka suunnataan Kööpenhaminan ilmastokokoukseen lähteville. Kansalaisseminaarin aikana kokoontuvat työryhmät antavat osallistujille mahdollisuuden keskusteluun, teemojen syventämiseen ja teesien muotoiluun.


Miksi tällainen vaihtoehtotapahtuma järjestetään? Ettekö luota näihin Kolille kokoontuviin eurooppalaisiin päättäjiin?


– Meillä on kaksijakoinen suhtautuminen tähän Kolin talouseliitin päättäjien kokoukseen. Toisaalta olemme tyytyväisiä, että he tulevat pohtimaan ympäristökysymyksiä, mutta emme kuitenkaan luota, että heidän käymänsä keskustelu on riittävän monipuolista ja laajaa. Me haluamme tuoda siihen kansalaisjärjestöjen laajempia näköaloja mukaan, kertoo kansalaisseminaarin valmistelussa aktiivisesti mukana ollut tutkija, teologian tohtori Pauliina Kainulainen.


Vaihtoehtotapahtumalla on myös konkreettisia tavoitteita.


– Tarkoitus on nostaa esille kohtuuden teema laajempaan kansalliseen keskusteluun, koska meidän mielestämme se on kaikin puolin viisain tie suomalaiselle yhteiskunnalle. Energiaratkaisut ovat hirvittävän vaikeita. Ja niitä helpottaa se, jos päähuomio olisi aina energiansäästössä ja perustavaa laatua olevassa elämäntavan muutoksessa. Jatkuvaan kasvuun perustuva politiikka ei ole mahdollinen, koska maapallon resurssit eivät kestä jatkuvaa kasvua loputtomiin.




Kohtuusteesit päättäjien tietoon



Kohtuusseminaari kokoaa yhteen aiheesta kiinnostuneita ihmisiä ja tuottaa yhdessä kohtuusteesit, ja miettiä toimenpiteitä miten tätä teemaa pidetään jatkossa esillä.


– Nyt eletään tärkeitä kuukausia ennen Kööpenhaminan ilmastokokousta. Kansalaisseminaarin laatimat kohtuusteesit aiotaan saattaa ilmastokokoukseen lähtevien neuvottelijoiden tietoon, sanoo Kainulainen.


Hänen mukaansa kansalaisseminaarin valmistelussa ja suunnittelussa oli mukana monia eri järjestöjä. Yhteistyö, suunnittelu ja valmistelu oli erittäin antoisaa nimenomaan siksi, että mukana oli ihmisiä monista eri järjestöistä. Uhkaava ekologinen kriisi ja huoli ympäristön tilasta yhdistää ihmisiä vahvasti.


Ihmisten enemmistä tiedostaa ekologisen ja ilmaston muuttumisen uhkan, mutta myönteisiä ratkaisuja on silti vaikea saada aikaan.


– Osittain kysymys on välinpitämättömyydestä ja mukavuudenhalusta sekä yksilöiden että poliittisten päättäjien taholla. Pitäisi ymmärtää että onnellisempi elämä löytyy muusta kuin kulutuksen ihannoinnista. Toinen asia on vaikuttaminen rakenteellisiin ja poliittisiin kysymyksiin ja asioihin. Seminaarissa pyritään pitämään esillä näitä molempia ulottuvuuksia. Pitää pystyä murtamaan välinpitämättömyyden asenne, jotta tuloksia saadaan aikaan, kertoo Pauliina Kainulainen. (TA - Joensuu)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli