Hetemäen veroryhmä pistää köyhät kyykkyyn

22.12.2010 - 12:39
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Veroesitys on käytännössä tulonsiirto köyhiltä rikkaille. / TK |

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän viikolla jättämä veroesitys kurittaa pienituloisia, pahentaa köyhyyttä ja jatkaa tuloeroja kasvattavaa linjaa, jossa Suomi jo ennestäänkin on OECD:n kärkimaita.

Esitys siirtää verotuksen painopistettä voimakkaasti työn verottamisesta kulutuksen verottamiseen. Tämä on jälleen askel kohti tasaverojärjestelmää. Tälläkin hetkellä enää kymmenesosa veroista ja pakollisista maksuista on ansiotason mukaan progressiivista.

Veroesityksessä alennetaan sekä yhteisö- että palkkaverotusta. Ylin marginaalivero asettuu 50 prosentin paikkeille. Sen sijaan korotettavaksi esitetään arvonlisä- , valmiste- ja energiaveroja sekä asumisen kustannuksia, mikä rokottaa pahiten pieni- ja keskituloisia.

Image icon rakkaani_sari_ja_minä_tehyn_työtaistelua_tukemassa_marraskuussa_2007.jpg

"Dynamiikka" lisääntyy leipäjonoissa

Julkisuuteen veroesitystä on markkinoitu "nollasummapelinä" ja "dynamiikkaa lisäävänä". Nämä väitteet ovat silkkaa puppua. Verolinjan "nollasummapelin" maksajat löytyvät työtätekevistä ja pienituloisista, nettosaajat tuloluokkien yläpäästä. "Dynamiikkaa" tulee lähinnä vuokratyöfirmojen rekrytointitilaisuuksiin, kuntien sosiaalitoimen luukulle ja kasvaviin leipäjonoihin.

Pientä positiivista esityksessä sentään ovat pääomatulon veroprosentin nosto sekä pörssin ulkopuolisten yritysten osinkoverotuksen kiristäminen, mikä olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Sen sijaan esimerkiksi finanssi- ja pääomatulokeinottelun estämiseksi ei esitetä mitään verotuksellisia ratkaisuja.

Porvaristo vyöryttää omia linjauksiaan

Hetemäen työryhmän lisäksi porvariston päälinnakkeet Sitra, Etla, Elinkeinoelämän keskusliitto ja Teknologiateollisuus ovat vyöryttäneet ennen joulua omat linjauksensa tulevaan hallitusohjelmaan. Tavoite on selvä: kilpailukyvyn ja talouskasvun varjolla Suomea on johdettava jo keväästä lähtien yritysmaailmasta tutulla konsernijohtamisella.

Tähän on syytä suhtautua vakavasti, sillä viime kerralla esimerkiksi EK:n esittämät hallitusohjelmatavoitteet menivät lähes sellaisenaan nykyisen porvarihallituksen ohjelmaan.

Kapitalistisen talouden hätätilasta pysyvää

Filosofi Slajov Zizek arvioi uudessa suomennetussa Le Monde Diplomatiquen numerossa, että olemme siirtymässä aikakauteen, jossa kapitalistisen talouden hätätilasta on tulossa pysyvää. Hyvinvointivaltion leikkaukset eivät enää ole väliaikaisia poikkeamia kehityksen tieltä, vaan julkisen sektorin matokuurit, vyönkiristykset, leikkaukset ja työelämän epävarmuus ovat tulleet jäädäkseen.

Oikeisto väittää, että kyse on kapitalismin finanssilogiikasta juontuvasta välttämättömästä pakosta. Vasemmiston tehtävä on nostaa esiin poliittinen kamppailu ja vaihtoehdot.

Suomen kommunistinen puolue julkistaa tammikuussa oman vaihtoehtoisen veroesityksen. Siinä painopiste tulee olemaan verotuksen oikeudenmukaisuudessa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.