Helsinki leikkaa ja yksityistää palveluja

06.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 41 / 6.11.2009

Helsingin budjettiesitys toistaa 90-luvun laman virheitä karsimalla palveluja ja työpaikkoja juuri kun niiden tarve kasvaa, totesivat lähes samoin sanoin SDP:n Jorma Bergholm ja SKP:n ja Helsinki-listojen Yrjö Hakanen keskiviikkona valtuuston budjettikeskustelussa.


Asetelma valtuustossa oli uusi. Demarit ja kommunistit ovat ensikertaa yhdessä vastustamassa kokoomuksen johdolla valmisteltua budjettisopimusta. Sen sijaan Vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset lähtivät porvareiden budjettilinjan takuumiehiksi.




Kassassa 830 miljoonaa



Helsingillä on verotulojen vähenemisestä huolimatta rahaa pankkitileillä 830 miljoonaa euroa. Pieni osa siitä riittäisi kattamaan budjettiin esitetyt 75 miljoonan euron menoleikkaukset. Lisäksi energialaitoksen ennustetaan tekevän tänä vuonna voittoa 250 miljoonaa.


Miksi palveluja sitten leikataan?


– Kyse on poliittisesta valinnasta. Julkisia palveluja ajetaan alas yksityisten yritysten markkinoiden laajentamiseksi, Yrjö Hakanen totesi.


– Kuvaava esimerkki on vuosia jatkunut kunnallisen hammashoidon alibudjetoiminen ja sitten näin synnytettyjen jonojen purkamiseen vedoten tehty päätös ostaa palvelut kalleimman tarjouksen tehneeltä Attendo MedOnelta.


Kaupungin verotulojen vähenemistä valittelevat puolueet ovat itse eduskunnassa vastuussa siitä, että rikkaiden verotusta on kevennetty ja pääomatuloista ei makseta senttiäkään kunnallisveroa.




75 miljoonan leikkaukset



Budjetissa esitetään sosiaali- ja terveyspalveluihin noin 56 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna käytetään. Taloussuunnitelmassa sitoudutaan jatkamaan menojen leikkaamista koko seuraavan kolmivuotiskauden ajan.


Työllisyyden hoitoon esitetään vähemmän rahaa kuin viime vuonna, vaikka työttömyys on rajussa kasvussa. Kaupunki myös vähentää satoja työpaikkoja, kun kaikkien eläkkeelle siirtyvien ja määräaikaisten tilalle ei palkata uusia työntekijöitä. Lisäksi budjetista on jätetty pois varaus palkankorotuksiin.


Hakanen varoitti, että kaupunginhallituksen konsernijaos on jo kokoamassa listoja lopetettavista terveysasemista ja muista lähipalveluista. Budjetissa suuntaudutaan myös yhtiöittämään liikelaitos Palmia, osa Helsingin Energiasta ja mahdollisesti satama ja HKL.




Missä ilmastoteot?



Samalla kun palveluja leikataan, esitetään budjetissa toista sataa miljoonaa kiistanalaisen Kruunuvuorenselän sillan rakentamiseen. Kokoomus olisi valmis kaivamaan esille myös yksityisautoilua lisäävän 700 miljoonan euron keskustatunnelin.


– Budjetista puuttuvat ilmastoteot, joilla Helsingin Energia siirtyisi kivihiilestä ja öljystä uusiutuvaan energiaan. Lupaukset joukkoliikenteen lippujen hintojen puolittamisesta ovat vaihtuneet aikeisiin Itä- ja Pohjois-Helsingissä asuvien lippujen hintojen nostamisesta, Hakanen kritisoi.




VAS hylkäsi vasemmiston



Vasemmistolla ja vihreillä on valtuustossa enemmistö. SDP:n kieltäytyminen hyväksymästä palvelujen leikkaamista olisi voinut avata tien tämän enemmistön käyttämiselle.


– Miksi vihreät ja Vasemmistoliitto valitsivat mieluummin kokoomuksen, kysyi Hakanen.


Hän ihmetteli erityisesti, että VAS hylkäsi vasemmistoyhteistyön ja muutoksen mahdollisuuden hyväksymällä kokoomuksen ajaman palvelujen alibudjetoimisen, lähipalvelujen karsimisen, työntekijöiden palkkojen polkemisen, työpaikkojen vähentämisen, tonttivuokrien korotukset ja monet muut ratkaisut, joita se on sanonut vastustavansa.


Seitsemän tuntia kestäneen keskustelun aikana muutoksia budjettiin esittivät vain SDP:n sekä SKP:n ja Helsinki-listojen edustajat. Valtuusto äänestää niistä ensi keskiviikkona. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli