Hallituksen kylmät joululahjat naisille

17.12.2015 - 12:45
(updated: 17.12.2015 - 16:39)

SSS-hallituksen uuvuttavia leikkauksia paukuteltiin eduskunnassa pitkin viikkoa. Tiistaina eduskunnan enemmistö siunasi muun muassa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen, aamu- ja iltapäivätoiminnan kerhomaksujen korotukset, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoihin kohdistuva apteekkimaksun kompensaation leikkaukset, lukukausimaksujen käyttöönoton, vuorotteluvapaan tiukentamisen, muutokset itsensä työllistäjien työttömyysturvaan, kauppojen aukio-olo-aikojen vapauttamisen ja asumistuen enimmäismäärien jäädyttämisen sekä lääke- ja matkaomavastuiden korottamisen. Siinä listaa kerrakseen.

Erityisesti hallituksen päätöksistä paistaa viha naisia ja perheitä kohtaan. Esimerkiksi kauppojen aukiolojen vapauttaminen koskettaa naisvaltaisia aloja. Aukiolojen vapauttaminen merkitsee siirtymistä 24/7-yhteiskuntaan, jossa on vaikea perustella esimerkiksi yö- tai sunnuntaityöstä saatavia palkan lisiä.

Samanaikaisesti EK tekee hartiavoimin töitä työehtosopimusten yleissitovuuden purkamiseksi.

Suomalaisen sukupuolitasa-arvon taustalla on laaja, maksuttomille tai ainakin edullisille julkisille palveluille perustuva hyvinvointivaltio, joka on nimenomaan lisännyt työmarkkinoiden joustavuutta. Perheen ja työn yhteensovittaminen on ollut naisille helpompaa kuin niissä maissa, joissa vastaavaa ei ole. Tämä on jatkossa entistäkin vaikeampaa. Julkisten palvelujen heikentämisen myötä ja perheiden toimeentulon tiukentuessa naisten palkaton työ tulee taatusti lisääntymään.

Ei ole sattumaa, että samaan aikaan hyökkäykset esimerkiksi mediassa ja politiikassa näkyvästi toimivia naisia kohtaan lisääntyvät ja saavat äärimmäisiä muotoja. Esimerkiksi vasemmistolaiset naispoliitikot saavat jatkuvasti tappo- ja raiskausuhkauksia suomalaisilta miehiltä. Jo perinteisten sukupuoliroolien kritisoiminen tai ihmisoikeuksien universaalin luonteen painottaminen aikaansaa lynkkausvyöryn sosiaalisessa mediassa.

Tämän mahdollistaa naisvihamielinen, konservatiivinen ilmapiiri, joka Suomessa on lisääntynyt etenkin viimeisen vuoden aikana. Hyvinvointiyhteiskuntaa purkaville markkinasaarnaajille se sopii enemmän kuin hyvin. Liberalismissa ihmisarvokin voi olla suhteellista ja markkinoiden määriteltävänä, kuten Liberalismin mustan kirjan kirjoittanut marxilainen ajattelija Domenico Losurdo muistuttaa. Ja näillä markkinoilla ei naisilla nyt mene hyvin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.