G8:n ontot lupaukset

15.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 24/2007

Valtavien poliisivoimien suojelema ja mielenosoitusten ympäröimä G8-ryhmän kokous Saksan Heiligendammissa päättyi auvoisissa tunnelmissa. Kokouksen väitettiin muun muassa päässeen yksimielisyyteen ilmastotavoitteista ja antaneen merkittäviä lupauksia kehitysavun lisäämisestä sekä panostuksista tappavien tautien vastaiseen taisteluun.


Lähempi tarkastelu osoittaa kuitenkin, että väitetty läpimurto ilmastokysymyksessä ei ole muuta kuin ontto "harkitaan vakavasti" -kompromissi ilman sitoutumista mihinkään määrällisiin päästövähennyksiin ja että edellä mainitut lupaukset ovat vain silmänkääntötemppu, ei mitään lisää jo aiemmin annettujen ja edelleen täyttämättömien lupausten lisäksi.


Esimerkiksi ilmastokysymyksessä aikaansaatu "sopimus" on pikemminkin este taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Maailmanlaajuisen kompromissin etsiminen estää nopean toiminnan, koska minimaalisesta kompromissista tulee hyväksytty standardi.


Heiligendammissa tehty "ilmastosopimus" ei kuitenkaan tarkoita, ettei keskustelulla kysymyksestä ollut mitään merkitystä. Se palveli muiden tavoitteiden ajamista. Erityisesti Euroopassa konservatiiviset puolueet ovat yhtäkkiä keksineet ympäristökysymyksen ja yrittävät käyttää sitä aiemmin vasemmistolaisesti suuntautuneiden äänestäjien kosiskeluun. Saman muutos on tapahtunut yhtiömaailman asenteissa, koska vaihtoehtoisista energioista, lämmöneristyksestä ja muista energian säästämisen muodoista on tullut tuottoisaa ja kasvavaa bisnestä.


Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti huippukokousta taitavaan diplomaattiseen manööveriin ja ehdotti USA:n ja Venäjän yhteisen ohjustentorjunta järjestelmän pystyttämistä Azerbaidzhaniin. Ehdotus tuskin realisoituu, ja USA:n puolustusasiantuntijat ovat jo torjuneet sen. Putinin näkökulmasta aloitteen tarkoituksena on kuitenkin voittaa aikaa ja tukea Euroopassa, missä Venäjää on yritetty eristää Putin korosti, että hänen ehdottamansa malli suojaisi koko Eurooppaa. Kaiken lisäksi, hyväksymällä periaatteessa idean ohjustorjuntajärjestelmästä, ehdottamalla sen sijoittamista Azerbaidzhaniin lähelle Irania yhteistyössä USA:n kanssa ja ottamalla näin muka todesta USA:n väitteen, jonka mukaan järjestelmä on tarkoitettu torjumaan Iranin ohjushyökkäystä, Putin tosiasiassa halusi paljastaa Washingtonin pluffin. Todellisuudessahan järjestelmä on tarkoitettu osaksi USA:n ydinensi-iskua Venäjää vastaan.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!