Euroopan vasemmisto: Italian kansanäänestyksen tulos myönteinen merkki

11.12.2016 - 13:30

Italiassa äänestettiin joulukuun alussa maan perustuslain uudistuksesta. Kansanäänestys koski senaatin vallan vähentämistä, keskushallinnon vahvistamista ja vaalilain uudistamista.

Kansanäänestyksestä muodostui pääministerin ja hänen harjoittamansa politiikan luottamuksen koetinkivi.

Pääministeri Matteo Renzi teki jo hyvissä ajoin ennen vaalipäivää selväksi, että mikäli uudistus ei saa tarvittavaa kannatusta, hän eroaa. Kansanäänestyksestä muodostuikin pääministerin ja hänen harjoittamansa politiikan luottamuksen koetinkivi.

Valtaosa äänestäneistä (liki 60 prosenttia) vastusti Renzin uudistusta. Perustuslakiuudistuksen kaaduttua Renzi ilmoitti eroavansa. Asiantuntijoiden mukaan Italiassa valtaan nousee todennäköisimmin virkamieshallitus.

Euroopan vasemmiston (EL) mukaan Italian ei-äänten voitto on samalla demokratian voitto. EL piti Renzin uudistushanketta askeleena kohti autoritäärisempää hallintomallia.

– Kansanäänestyksen voittaja ei ole yksittäinen puolue tai liike vaan koko Italian kansa ja demokratia. Voittaja on myös Italian perustuslaki ja sen demokraattinen henki, jota autoritääriset oligarkit uhkasivat. On merkille pantavaa, että nuorten äänestäjien enemmistö hylkäsi uudistuksen, todetaan EL:n kannanotossa.

Italian pankkisektori ongelmissa

Kansanäänestyksen tuloksen on tulkittu myös olevan vastalause EU:n leikkaus- ja talouskuripolitiikalle, josta Italiassa on saatu kärsiä jo pitkään. Italian nuorisotyöttömyys on huidellut yli 40 prosentissa ja maa kärsii edelleen vakavasta talouskriisistä.

Tutkija-toimittaja Antti Ronkainen arvelee, että Italian pankkisektori tarvitsee pystyssä pysyäkseen nopeasti tukea. Pankkisektorin apu edellyttäisi ihmisten säästöjen osittaista käyttämistä pankkien tappioiden paikkaamiseen ja valtionapu sitoutumista Kreikan kaltaiseen talouskuriin.

EU:n nykyiset säännöt edellyttävät tappioiden kirjauksia pankkien omistajille. Ronkaisen mukaan Italian tapauksesta tekee erityisen ongelmallisen se, että kotitaloudet omistavat noin 200 miljardin edestä italialaispankkien osakkeita. Italian tulevan virkamieshallituksen on pahimmassa tapauksessa käytettävä sekä julkisia varoja että kotitalouksien säästöjä estääkseen pankkikriisin leviämisen, mikä ei lupaa hyvää seuraavia vaaleja ajatellen. Italian pankeissa on 360 miljardin edestä huonoja lainoja eli lainoja, jotka on jo jätetty maksamatta ja jotka todennäköisesti tullaan jättämään maksamatta.

Suurimmissa ongelmissa on Monte dei Paschi –pankki, jossa on tavallisten italialaisten rahaa reilu 2 miljardia euroa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.