Euroopan kommunistiset puolueet "EU:n perustuslakia" vastaan

30.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13/2007.

29 eurooppalaista kommunistista ja vasemmistopuoluetta vetoaa Euroopan unionin uusliberalistista politiikkaa, militarismia ja EU:lle esitettyä perustuslakia vastaan. Portugalin kommunistisen puolueen aloitteesta tehdyssä vetoomuksessa on Suomesta mukana SKP.


Euroopan talousyhteisön EEC:n perustamisen 50-vuotispäivän johdosta esitetyssä vetoomuksessa todetaan, että EU:n kehitys osoittaa oikeuksia unionin politiikan, Maastrichtin sopimuksen ja perustuslaillisen sopimuksen vastustajien esittämän kritiikin. EU on suurpääoman, uusliberalististen ja militarististen voimien direktoraatti.




Hyökkäykset perusoikeuksia vastaan



Johtavien piirien julistukset EU:sta työllisyyden, työntekijöiden aseman, demokratian, rauhan ja tasavertaisen yhteistyön edistäjänä ovat osoittautuneet valheellisiksi. EU:n missiona on voimistaa Eurooppaan nojaavan ylikansallista pääomaa kaventamalla työntekijöiden saavuttamia oikeuksia, laajentamalla suurpääoman vaikutusvaltaa Euroopan ja valtioiden tasolla sekä riistämällä uusia markkinoita ja luonnonvaroja. Tämä linja johtaa kasvavaan eriarvoisuuteen, alueellisen kehityksen epätasaisuuteen sekä laajenevaan köyhyyteen ja syrjäytymiseen.


EU:ssa ovat voimistuneet hyökkäykset työpaikkoja ja palkkoja, sosiaaliturvaa sekä työelämän oikeuksia vastaan. Perusoikeuksia, kuten oikeus koulutukseen, terveydenhuoltoon ja eläketurvaan, muutetaan kauppatavaroiksi ja suurpääoman voitontavoittelun lähteiksi. Riisto, työttömyys ja pätkätyöt laajenevat. Myös maanviljelijät ja pienyrittäjät kärsivät.




Ei linnake-Euroopalle



Samaan aikaan ns. taloudellisten kumppanuussopimusten avulla EU pakottaa epäreiluja kauppasuhteita köyhille maille ja rakentaa linnake-Euroopan muureja siirtolaisia vastaan. Suurpääoma käyttää EU:ta myös painostaakseen itäisen Euroopan maita.


Vetoomuksessa todetaan, että EU:n militarisoiminen etenee ja yhteys Natoon tiivistyy. Samalla EU on yhteistyössä USA:n kanssa mm. Lähi-idässä, illegaalisissa CIA-lennoissa ja painostuksessa mm. Kuubaa ja Venezuelaa vastaan. Puolueet varoittavat myös antikommunismista, rasismista ja demokratian kaventamisesta.


Kansojen itsemääräämisoikeutta rajoitetaan ja perustuslaillinen sopimus aiotaan tuoda uudelleen hyväksyttäväksi, vaikka se torjuttiin Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.




EU:n perustuslakia vastaan



Vetoomuksen allekirjoittaneet 29 eurooppalaista kommunistista ja vasemmistopuoluetta ovat sopineet yhteistoiminnasta ja aikovat aktiivisesti vaikuttaa työväenliikkeessä ja imperialisminvastaisissa liikkeissä EU:n uusliberalistisen politiikan, militarismin ja perustuslaillisen sopimuksen torjumiseksi.


Puolueet vetoavat sellaisten vaihtoehtojen kehittämiseksi, jotka vastaavat kansojen tarpeisiin ja vahvistavat sosialismin näköaloja todellisena vaihtoehtona Euroopan kansoille. Ne esittävät rauhanomaisen Euroopan, itsenäisten valtioiden yhteistyön, tasavertaisten oikeuksien, työllisyyden ja todellisen taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen puolesta ympäri Eurooppaa käytävien kamppailujen yhdistämistä.


Puolueet vetoavat sellaisen Euroopan puolesta, joka on avoin maailmalle, kykenee kehittämään ystävällisiä suhteita, reilua kauppaa ja yhteistyötä kaikkien kansojen kanssa kunnioittaen niiden oikeutta taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen. Ne haluavat Eurooppaa, joka voi edistää kansainvälistä rauhaa ja toimia konfliktien ratkaisemiseksi poliittisin keinoin.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli