”Enemmän käteistä – vähemmän Kataista!”

21.03.2013 - 14:38
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Helsinkiin kokoontuu keskiviikkona yli 5000 mielenosoittajaa opintotuen puolesta – enemmän kuin mitä järjestäjät osasivat ennakoida. / Veikko Koivusalo |

Kevääntulo on pahasti myöhässä ja kelit vuodenaikaan nähden kylmät, mutta se ei opiskelijoita estä: Helsinkiin kokoontuu keskiviikkona yli 5000 mielenosoittajaa opintotuen puolesta – enemmän kuin mitä järjestäjät osasivat ennakoida.

Suurmielenosoituksen takana ovat kaikki Suomen opiskelijajärjestöt aina lukioista yliopistoihin asti. Väkeä on saatu mobilisoitua kiitettävästi: Senaatintori täyttyy puolen päivän jälkeen tuulessa hulmuavista osakunta-, ainejärjestö- ja poliittisten opiskelijajärjestöjen tunnuksista.

Plakaateissa ja banderolleissa on käytetty mielikuvitusta: hallitusta morkataan moninaisin sanakääntein. Värikkäitä ovat myös iskulauseet: ”Popsi, popsi porkkanaa, muuhun ei oo varaakaan”, kaikuu uudelleensanoitettu tuttu lastenlaulu.

Nyt on tylytetty tarpeeksi

Opiskelijoilla on syytä huoleen. Hallituksen budjettikehysriihen alla on kuultu päättäjiltä puheenvuoroja, joissa on siunailtu pitkiä opiskeluaikoja, myöhäistä valmistumista ja kummasteltu sitä, miksei opiskelijoille maistu lainaraha. Myös opiskelijoille jo luvatuista parannuksista, kuten opintotuen sitomisesta elinkustannusindeksiin, on yritetty kiemurrella irti vetoamalla maan huonoon taloustilanteeseen.

Senaatintorilla puhuneet opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat muistuttavat yhteen ääneen, että opintotuki on opiskelijan sosiaaliturvaa. Ei voida lähteä siitä, että opiskelija joutuu kustantamaan peruselämäänsä velkarahalla.

– Hallitus on sitoutunut parantamaan opiskelijoiden toimeentuloa. Meitä on tylytetty tarpeeksi, nyt on aika pitää meteliä! kuuluu puheenjohtajien kehotus.

Tonnin perusturva kaikille

Kommunistisen nuorisoliiton puheenjohtaja Heikki Ketoharju haluaisi opiskelijan toimeentulon takaajaksi kunnollisen sosiaaliturvan remontin, joka koskisi koko järjestelmää.

– Suomen kommunistisen puolueen ajama tuhannen euron perusturva kuukaudessa olisi hyvä malli myös opiskelijoille. Rahoitus kyllä hoituu verottamalla vaikkapa pörssikauppaa. Myös kaikki tulot pitäisi pistää samalle viivalle, niin palkka- kuin pääomatulot, ja verottaa niitä yhtäläisesti progressiivisella verolla, kommentoi Ketoharju.

Hallitus hajalle ja uudet vaalit

Tuhansien opiskelijoiden joukko marssii halki Helsingin keskustan eduskuntatalolle. Paikalle saapuu kansanedustajia kaikista puolueista, muun muassa vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, istuva kulttuuri- ja urheiluministeri, jonka varaan tuntuvat opiskelijat laskevan kehysriihessä paljon. Sen sijaan kokoomus saa kovaääniset buuaukset väkijoukolta.

Poliitikkojen puheenvuorot ovat ympäripyöreitä. Kaikki vakuuttavat, että opintotuki tulee säilymään opintorahapainotteisena lainarahan sijasta. Indeksiin sitomista luvataan. Mutta esille nousee myös kaikkien kammoksuma ”kannustavuus”. Näinä aikoina se ei voi merkitä mitään muuta kuin keppiä – tavalla tai toisella.

Kauimmaiset mielenosoittajat ovat tulleet Lapista. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa sosiaalialaa opiskeleva Inka Hiltunen kertoo, että bussi on lähtenyt liikkeelle aamulla kello neljä. Hänen pitelemässään Vasemmistonuorten banderollissa vaaditaan perustuloa.

Hiltunen on vakaasti sitä mieltä, että Arhinmäki ajaa opiskelijan asiaa. Sixpack-hallituksessa se ei vain onnistu.

– Kokoomus ja Katainen vetävät politiikkaa. Minusta koko hallitus pitäisi pistää hajalle ja järjestää uudet vaalit, lataa Hiltunen.

Opiskelijoiden viesti kantautuu taatusti kansanedustajien korviin. Torstain kehysriihessä nähdään, miten on hallituksen kuullun ymmärtämisen laita.

 Saa nähdä jääkö opiskelijoiden laariin jyviä vai akanoita.

Opiskelijoiden vaatimukset:

Opintotuki tulee säilyttää opintorahapainotteisena, ja sitä tulee kehittää nykyrakenteen pohjalta

Toisen asteen opintotuen epäkohdat, kuten vanhempien tulojen vaikutukset, pitää korjata

Opintotuki tulee sitoa indeksiin hallitusohjelman mukaisesti

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.