Britit kiinni räjäytyspuuhista Irakissa

26.08.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: LUE LISÄÄ TIEDONANTAJASTA 34/2005!

Jo pitkään on epäilty, että Yhdysvaltain, Britannian ja Israelin salaiset erikoisjoukot suorittavat Irakissa pommi-iskuja ja sabotaasitekoja siviiliväestöä vastaan lietsoakseen maassa sisällissotaa ja saattaakseen vastarintaliikkeen huonoon valoon. Tähän saakka pitäviä todisteita asiasta ei ole kuitenkaan ollut. Viime maanantaina todisteita kuitenkin saatiin eteläirakilaisessa Basran kaupungissa.




Räjähteitä ja muita aseita



Kaksi arabiasuihin pukeutunutta ja siviiliautoa käyttänyttä brittiä ajeli Basrassa maanantaina järjestetyn mielenosoituksen tuntumassa, kun heidän epäilyttävä käyttäytymisensä herätti Basran poliisin huomiota.


Toisin kuin valtamedia väitti, miehet eivät olleet tavallisia brittisotilaita, vaan SRR:n eli Special Reconnaissance Regimentin jäseniä. Samojen erikoisjoukkojen miehet muuten teloittivat kesällä Lontoossa brasilialaisen sähköasentajan Jean Charles de Menezesin.


Poliisi yritti pysäyttää miehet, jolloin nämä alkoivat tulittaa poliiseja ja ohikulkijoita. Ainakin yksi poliisi ja yksi ihminen väkijoukosta saivat surmansa. Useita ihmisiä haavoittui tulituksessa.


Brittimiehet saatiin pidätetyksi ja vangituksi. Heidän autostaan löytyi runsaasti aseita, muun muassa räjähteitä ja muita pommintekomateriaaleja.


Arabitelevisio näytti kuvia brittimiehistä ja heidän valtavasta asekokoelmastaan. Uutistoimisto Reuters välitti näitä kuvia, mutta liitti kummankin miehen kuvaan varoituksen, jonka mukaan Britannian hallitus vaatii, ettei kummankaan miehen henkilöllisyyttä paljasteta eikä kuvia julkaista.


Myöhemmin maanantaina brittijoukot mursivat panssarivaunujen avulla eteläisessä Basrassa sijaitsevan keskusvankilan muurit ja vapauttivat vangittuina olleet britit. Samalla noin 150 irakilaista vankia pääsi pakoon. Joidenkin tietojen mukaan britit pelastettiin läheisestä rakennuksesta, kun selvisi, etteivät he olleet vankilassa.


Sitä ennen mielenosoittajat heittelivät kiviä ja Molotovin cocktaileja päin brittitankkeja, joista yksi syttyi tuleen. Ainakin neljä ihmistä sai surmansa.


Britannian media on nyt epätoivoisesti yrittänyt esittää omaa versiotaan tapahtumista, joista ainakin kymmenen Irakissa työskentelevää riippumatonta toimittajaa on kertonut......



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli