Afganistanin parlamentti vaatii: "Rikolliset ulkomaiset joukot" syytteeseen

12.06.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ERKKI SUSI

On katkeraa ironiaa, että USA:n ja Naton valvonnan alaisena pystytetty Afganistanin nukkeparlamentti on nyt ensimmäistä kertaa päättänyt nostaa syytteen maassa olevia ulkomaisia joukkoja vastaan ja luonnehtinut niitä "sotarikollisiksi". Parlamentti aikoo lähettää syytettä tukevat asiakirjat maan korkeimmalle oikeudelle samoin kuin kansainväliselle Haagin tuomioistuimelle.



Afganistanin parlamentin alahuoneen eli Wolesi Jirgan sihteeri Abdul Sattar Khawaasi kertoi kesäkuun alussa ulkomaisille toimittajille, että parlamentin 73 jäsentä keräävät dokumentteja ulkomaisten joukkojen rikoksista. "Ulkomaiset joukot tulivat maahan väittäen tuovansa turvallisuutta, mutta niiden tekemät rikokset ovat anteeksiantamattomia", Khawaasi sanoi.



Toukokuussa parlamentti suomi USA-johtoisten joukkojen suorittamaa siviilialueiden raakaa pommittamista ja vaati ulkomaisten joukkojen toiminnalle laillisia rajoituksia. Lähes 150 siviiliä, suurin osa naisia ja lapsia, sai surmansa, kun USA:n koneet pudottivat viime kuussa pommeja kahteen kylään Farahin maakunnassa.




Valkoista


fosforia




Edellä mainituissa pommituksissa USA käytti myös kansainvälisten sopimusten kieltämää joukkotuhoasetta, valkoista fosforia.



Lääkärit raportoivat, että monilla pommitusten uhreilla oli ruumiissaan syviä palovammoja, jotka näyttivät valkoisen fosforin aiheuttamilta.



USA:n viranomaiset kiistivät alun perin, että USA oli edes pommittanut mitään siviilejä Farahissa huolimatta päinvastaisista todisteista, kuten valtavista kraatereista kyläläisten asuintalojen paikalla. Sitten he kiistivät, että mitään valkoista fosforia olisi käytetty.



Virallinen armeijan menettelytapa valkoisen fosforin käytön suhteen on, että tätä erittäin vahvaa, itsestään syttyvää materiaalia käytetään vain savuverhona taistelujen aikana tai kohteiden valaisemiseen, ei aseena ihmisiä, edes vihollisjoukkoja vastaan. Näin käytettynä se ei ole kielletty ase.



Pian tämä virallinen menettelytapa ja armeijan väite, ettei valkoista fosforia ole käytetty, osoittautui valheeksi New York Timesin reportteri C.J. Chivers paljasti 14. toukokuuta ilmestyneessä artikkelissaan valkoisen fosforin käytön. Artikkeli myös osoitti, että sotilaille on rutiinia pyytää fosforiammuksia avuksi hyökkäyksessä "vihollissotilaita" vastaan.



Alun perin USA kiisti jyrkästi valkoisen fosforin käytön aseena myös Irakissa. Ensin armeija väitti käyttäneensä sitä "vain valaisemiseen" ja sitten joukkojensa "savuverhona". Lopulta vuonna 2005 Pentagonin oli pakko myöntää, että sitä oli käytetty suoraan aseena hyökkäyksessä Fallujahiin, jossa oli edelleen paljon siviilejä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!