Aasian katastrofissa jo yli 150 000 kuollutta

07.01.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ERKKI SUSI

Aasian katastrofissa oli jo tämän viikon alun laskujen mukaan kuollut yli 150 000 ihmistä. Kolmannes kuolonuhreista on lapsia. Määrän pelätään kasvavan huomattavasti uhrien etsinnän edistyessä ja ellei apua saada pikaisesti kaikille tarvitseville. YK:n hätäavun koordinoijan Jan Egelandin mukaan uhriluku voi kasvaa huomattavasti yli 200 000:een. Tuhansittain ihmisiä on vielä kateissa. Lasten valtaisan kuolleisuuden ohella katastrofissa on jäänyt Unicefin mukaan orvoksi kymmeniätuhansia lapsia.


Avustustyöntekijät yrittävät kiirehtiä pääsyään Indonesian pohjoiselle Sumatran saarelle, jossa menehtyi arviolta noin kaksi kolmannesta maanjäristyksen ja siitä aiheutuneiden hyökyaaltojen kaikista uhreista. Sumatran rannikkoalueen kuolinluvut voivat vielä kasvaa kymmenillätuhansilla. Yksittäisistä maista hyökyaalloista kärsi pahiten Indonesia, missä varmistettuja kuolonuhreja oli jo alkuviikosta noin 94 000. Lisäksi lähes 400 000 indonesialaista on menettänyt kotinsa.



Uhrien tunnistajilla valtava urakka Aasiassa



Aasian katastrofin jäljiltä oli alkuviikosta edelleen kateissa 183 suomalaista. Kuolleiden joukkoon oli toistaiseksi voitu vahvistaa 15 suomalaista. Suomalaiseen uhrientunnistusryhmään kuuluva oikeushammaslääkäri Helena Ranta kuvailee työmäärää valtavaksi. Hänen mukaansa se täytyy hyväksyä, ettei kaikkia vainajia tulla tunnistamaan eikä kadonneita löytämään.


Uhrientunnistusyksikkö sai tiistaina Suomesta suuren määrän kadonneiden henkilöiden tietoja ja hammaskarttoja. Thaimaassa vainajilta otetut tiedot ajetaan tietokoneelle, joihin kotimaasta kerättyjä tietoja verrataan. Vainajien lopullinen tunnistaminen tapahtuu Suomessa hammaskarttojen ja DNA-näytteiden perusteella oikeuslääketieteen laitoksella.



Kaikki Husin katastrofipotilaat toipumassa



Kaikki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin sairaaloissa hoitoa saavat Aasian katastrofin uhrit ovat toipumassa. Potilailla on vielä isoja haavoja, jotka kyllä paranevat, mutta jättävät pysyviä jälkiä. Katastrofipotilaita on Husin sairaaloissa hoidossa vielä runsaat 40.


Pahiten Aasian katastrofissa vammautuneet 14 suomalaista tuotiin ambulanssikoneella Suomeen lauantain vastaisena yönä. Potilaista kaksi oli koko lennon ajan hengityskoneessa. Heistä toinen kuoli myöhemmin lauantaina Töölön sairaalassa.


Ambulanssilennolla tuotuja potilaita on hoidettu Helsingin Töölön ja Meilahden sairaaloiden lisäksi Hämeenlinnan, Turun ja Tampereen sairaaloissa.



Apua kerätään, hiljainen hetki keskiviikkona



Suomi antaa katastrofin uhrien avustusoperaatiota varten avustusjärjestöille tässä vaiheessa yhteensä 10 miljoonaa euroa. Se on selvästi vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsilla, joka lahjoittaa 55 miljoonaa euroa, ja Norjalla, joka on luvannut apuun lähes 130 miljoonaa euroa.


Valtion lisäksi Suomessa ovat rahaa keränneet Suomen Punainen Risti ja muut kansalaisjärjestöt, jotka olivat jo alkuviikosta saaneet kokoon ennätyssumman, 11 miljoonaa euroa.


Apua voi antaa muun muassa SPR:n katastrofirahaston tilien 221918-68000 ja 578007-10011649 sekä SPR:n puhelinkeräyksen 0600 12220 (19,95 e + ppm) kautta.


Suomessa ja koko EU:n alueella vietettiin keskiviikkona kello 12 kolmen minuutin hiljainen hetki Aasian katastrofin uhrien muistolle.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli