Nyt harkiten äänestämään

Erkki Susi – 20.01.2012


Lopuillaan oleva presidentinvaalikampanja on ollut monessa suhteessa mystinen. Alussa näytti siltä, että kampanjassa nousevat luonnostaan keskiöön ulkopolitiikka, ennen kaikkea Nato-kysymys, kansainvälinen tilanne ja naapuruussuhteet. Luonnostaan siksi, että ne valtaoikeudet, mitkä presidentille ovat jääneet jäljelle, koskevat lähinnä yllä mainittuja.

Kuitenkin sekä ehdokkaat että haastattelevat toimittajat ovat toistelleet näitä asioita varsin kaavamaisesti ja pintapuolisesti. Ensimmäisestä ehdokaspaneelista lähtien Suomen suhteita Natoon on lähestytty sukkasillaan ja konsensuksessa. Nekin ehdokkaat, joiden vuosien varrella esittämistä Nato-myönteisistä lausunnoista saisi paksuhkon kirjan, ovat myötäilleet Paavo Väyrysen ja miksei Paavo Arhinmäenkin linjaa vain näitä epäselvemmin.

Tulee mieleen itävaltalaisen filosofin Ludwig Wittgensteinin tunnettu hokema: Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen. Mistä ei voida puhua, siitä täytyy vaieta. Voisi sanoa, että hyvä niinkin, ellei monilla ehdokkailla olisi suhtautumisessa Natoon taktinen ketunhäntä kainalossa.

Perin outoa on sekin, ettei äärimmäisen vaarallisesta kansainvälisestä tilanteesta ja YK:n alennustilasta USA:n ja eräiden muiden maiden talutusnuorassa ole juurikaan puhuttu, ei myöskään käytännöllisen yhteistyön kehittämisestä ja laajentamisesta Venäjän kanssa, vaikka juuri nuo asiat ovat olleet Suomen sodanjälkeisen ulkopolitiikan, Kekkosen linjan, keskiössä. Helsingin Sanomien ja tv-Nelosen vaalipaneeli paljasti, miksei ole puhuttu: Lähi-idän tilannetta koskevat vastaukset paljastivat ehdokkaiden USA:n sotapropagandaa myötäilevän pöyristyttävän tietämättömyyden.

Paremman puutteessa ehdokkaat ovat mieluummin vastailleet iltapäivälehdistön sellaisiin kysymyksiin kuin: ”Jos perustaisit bändin, mikä sen nimi olisi ja millaista musiikkia se soittaisi?”, ”Miten hemmottelet puolisoasi?”, ”Mitä aineksia nimikkodrinkkiisi tulee?”, ”Seiskan kannessa on punakka kuva kasvoistasi. Mitä otsikossa lukee?”, ”Kutsu käy Valkoiseen taloon. Mitkä kolme asiaa veisit lahjoina Barack Obamalle?” Ja niin edelleen.

Suomessa on parin viime vuoden aikana kuohunut vaalirahoitusskandaali, mutta presidenttiehdokkaiden tenteissä ja paneeleissa ehdokkaiden vaalirahoitus on kainosti sivuutettu. Sauli Niinistön suuri tuki rahamiespiireiltä ja muiden ehdokkaiden siihen nähden vaatimaton tuki on toki uutisoitu.

Liekö sitten sattumaa vai johdatusta, että lähes vaalipäivän aattona Suomen Kuvalehti vuodatti julkisuuteen kokoomuslaisen kuntaministerin Henna Virkkusen ja valtiovarainministeriön kuntaosaston laatiman kuntakartan, jossa Suomi suunnitellaan jaettavaksi nykyisestä 336:sta noin 70 kuntaan. Vuodosta n noussut kohu ei voi olla vaikuttamatta presidentinvaalin asetelmiin. Vuoto on kova isku kokoomukselle ja Niinistölle ja miksei hallituskumppaneillekin. Keskusta taas on Suomen ylivoimaisesti suurin kuntapuolue, joten ehdokkaista suurin vuodosta hyötyjä lienee Väyrynen.

Viikon takaisessa numerossamme suositeltiin sanomaan vaaliuurnilla EI Natoa tukeville ehdokkaille, EI sosiaaliselle polkumyynnille, leikkauspolitiikalle, rahavallalle ja rasismille ja KYLLÄ itsenäiselle ulkopolitiikalle, rauhanpolitiikalle ja hyville naapurisuhteille sekä oikeudenmukaisemmalle ja ekologisesti kestävämmälle maailmalle. Tämä sulkee pois muun muassa mukailtua suojeluskuntajärjestön hihamerkkiä vaalilogonaan käyttävän suurpääoman ehdokkaan Sauli Niinistön ja rasismia puolueessaan suvaitsevan Timo Soinin.Keskustelua

Matti Laitinen 3 vuotta, 7 kuukautta sitten 20.01.2012

ÄÄNESTYSKOPISSA

Kävin poikani kanssa äänestämässä.
Sullouduimme samaan koppiin.
Piirsimme numeron kortteihimme.
Kehitysvammainen on äänivaltainen
kansalainen.

Poistuimme pakkaseen.

Yksi puhaltaisi hehkua huomiseen
kieltämällä laittomat lakot.
Köyhyys ei hierrä
hänen porvarin sieluaan.

Toinen vilkuilee vasemmalle,
kaatuu aina oikealle,
hallitsee lavastuksen ja vuorosanat.
Kasvot kuin härkäsammakon
ihon alla vinkuu tuuliviiri.

Entinen siviilipalvelusmies
sallii sotilaallisen kriisinhallinnan.
Kuolemantuomiot eivät ole ilon aiheita.
Valta on vajentanut hänen vakaumuksensa.

Paha-Paavo, öykkäridemari tuomitsee
äärioikeistolaiset ja porvarit
unohtaen olevansa itse samanlainen
nöyryyttäjä ja eliittikansalainen.

Pentu-Paavo, Paavoista kokemattomin
vei väkensä hallitukseen.
Hallitus jatkoi kansan myllytystä.
Kannatan vasurien hyllytystä.

En käy Kuolleessameressä kylpemässä.
En usko natomyönteisiin arvojohtajiin.

Aikoinaan ei ollut kuin
yksi vaihtoehto – Kekkonen.
Se harmitti kovasti.
Sen jälkeen ei ole
ilmestynyt ainoatakaan.

Kopissa kynästäni valui paperiin
paavoista paavoin.

Matti Laitinen
14.1.2012

Matti Aalto 3 vuotta, 7 kuukautta sitten 20.01.2012

"Perin outoa on sekin, ettei äärimmäisen vaarallisesta kansainvälisestä tilanteesta ja YK:n alennustilasta USA:n ja eräiden muiden maiden talutusnuorassa ole juurikaan puhuttu... "

YK on ollut alennustilassa syntymästään lähtien, mutta siitä lähtien kun USA pystytti "terrorismin vastaisen" sotansa kylmänsodan seuraajaksi ja valjasti YK:n sotavankkurien vetäjäksi, siitä lähtien YK:lla ei ole juuri muutakaan virkaa ollut.

Sodan isäntä valitsi "terroristit" yksipuolisesti muiden kuin arjalaisen rodun keskuudesta, mutta eipä YK huomannut siinäkään mitään rodullista valintaa.

Kaikkien presidentti ehdokkaiden puolueet antoivat siunauksensa osallistumiselle oikeistovaltioiden interventioon syrjäiseen ja takapajuiseen Afganistaniin vedoten YK:n mandaattiin - siihen mandaattiin jonka olivat sille itse antaneet ilman mitään järjellistä syytä.

Vaalin tässä vaiheessa voidaan vaikuttaa vain siihen pääsekö Haavisto vai Väyrynen toiselle kierrokselle.

Vaikka Väyryselläkään ei ole kaikissa asioissa puhtaita jauhoja pussissaan, hän on kuitenkin kolmannen maailman köyhien kannalta sata kertaa parempi kuin globaalin finanssipääoman edusmies "Uraani" Haavisto.

jyrki laukkanen 3 vuotta, 7 kuukautta sitten 22.01.2012

Isaf - operaatiossa on mukana 200 suomalaista sotilasta. Tuo määrä mahtuu neljään linja-autoon. Tämän osaston tehtävä ei välttämättä ole kriisinhallinta. Mukanaolollaan Afganistanissa Suomi osoittaa sympatiaansa USA:n sotatoimille. Joko olette meidän puolellamme tai sitten meitä vastaan lausui poika-Bush.
Oikeistomme tähtäimessä on selvästi tiiviimpi yhteistyö Naton kanssa. Kun nyt esitetään , että Natoon voidaan liittyä vain kansanäänestyksen hyväksymänä , niin on aivan loogista , että lähivuodet saamme seurata kansan mielipiteen muokkausta mahdollista äänestystä ajatellen. Suomi oli sillanpää Natsi- Saksalle ja puskurialue Ruotsille ja Venäjälle.
Helsinkiä ovat pommittaneet englantilaiset ja ranskalaiset.1855.Saksalaiset 1918 ja venäläiset 1939-1944. YYA sopimuksella oli historialliset perusteet. Mitään länsimaista kulttuuria emme puolusta liittymällä Natoon.Tämä kulttuuri on kyseenalaistettu viime vuosien sodissa.
Nyt katse tarkkana länteen päin , josta
käsin ruudinhajuinen ihmiskunnan vihollinen houkuttelee maatamme rikoskumppanikseen.

Työeläkeläinen 3 vuotta, 7 kuukautta sitten 23.01.2012

Nyt näemme mitä kansa haluaa. Molemmat ehdokkaat ovat EU ja koko maailmamyönteisiä. EU:n vastustajat saivat vain lohtuääniä tipoittain. Vasemmiston (SDP+vasurit) tappio verrattuna edellisen kierroksen tulokseen oli katastrofi, lähes puolesta reiluun 10%:n. Taitaa vasemmistopolitiikassa olla valuvikaa vaikka he eivät sitä suoraan myönnä. Pitäisiköhän alkaa uudistamaan vanhoja mantroja ja siirtyä nykyajan maailmaan?

Vasemmiston presidenttisuora on nyt toistaiseksi haudattu ja olihan aikoja jolloin sekä presidentti että pääministeri olivat SDP:n edustajia nyt on hyvät mahdollisuudet saada molemmat Kokoomuksesta. Niin ne ajat ja kansan mielipiteet muuttuvat eivätkä kaikki pysy mukana.

Opiskelija 3 vuotta, 7 kuukautta sitten 23.01.2012

"Vasemmiston (SDP+vasurit) tappio verrattuna edellisen kierroksen tulokseen oli katastrofi, lähes puolesta reiluun 10%:n. Taitaa vasemmistopolitiikassa olla valuvikaa vaikka he eivät sitä suoraan myönnä."

Eipä tästä vaalista voi mitään kovin suoria johtopäätöksiä puolueiden kannatukseen vetää. Presidentinvaali on ennen kaikkea henkilövaali. Erityisesti Niinistö ja Haavisto sekä osin Väyrynen saivat selvästi kannatusta yli puoluerajojen. Sen sijaan Lipposta kammotaan vasemmiston parissa edelleen 1990-luvulla tehdyn demarijohtoisen oikeistopolitiikan vuoksi, eikä hän saanut edes demareita taakseen. Arhinmäki taas suostui aika vasthakoisesti ylipäänsä ehdolle, ja pitkin kampanjaa kyllä näkyi, että hän on siellä vain keskustelemassa, eikä voittamassa. Monet arvoliberaalit vasemmistolaiset äänestivät Haavistoa, koska haluttiin varmistaa, ettei Väyrynen tai Soini pääse jatkoon. Jako menikin siis oikeisto-vasemmisto-jaon sijaan (arvo)konservatiivi-(arvo)liberaali-linjan mukaan.

jyrki laukkanen 3 vuotta, 7 kuukautta sitten 23.01.2012

Minkälainen yhteiskunta Suomesta tulee on vielä nähtävissä seuraavan 6 vuoden aikana kun oikeistolaisuus päästää markkinavoimat vapaasti temmeltämään.Nyt on jo selvästi huomattu , että elämme jo luokkayhteiskunnassa ja epätasa-arvo lisääntyy. Vaalikampanjassa on selvästi ollut näkyvissä tiedotusvälineiden ja niiden toimittajien taktikointi. Onko valtiollisen radio- ja televisioyhtiön tehtävä teettää galluppeja kymmenittäin.
Jäämme odottamaan vaalien 2 kierrosta ja mielenkiintoisia keskustelun avauksia.

Työeläkeläinen 3 vuotta, 7 kuukautta sitten 23.01.2012

Ei täällä muu vapaasti temmellä jyrki kuin sinun mielikuvituksesi.

Kaikki samassa kurjuudessa on tietysti eräänlaista tasa-arvoa jota sosialismi aikoinaan naapurissakin jakoi. Meillä on sentään jokaisella ollut mahdollisuus ja olisi parempikin jos emme liikaa nostaisi kustannustasoamme. Jokainen ei vaan osaa tai viitsi mahdollisuuttaan käyttää.

Arto Tuominen 3 vuotta, 7 kuukautta sitten 24.01.2012

Venäjän politiikasta

Erkki Susi kirjoitti viisaasti Venäjästä. Ehdokkaiden Venäjä-kantoja ja -politiikkaa ei ole juurikaan ehdokkailta kysytty.Miksiköhän ei?

Tiedossa on kuitenkin, että Haavisto on luvannut tukea Venäjän kansalaisjärjestöjä. Se tarkoittanee siis esimerkiksi amerikkalaisten tukemia "vapaita" ammattiliittoja ja värivallankumouksia.

Leikitäänpä ajatusleikkiä; Venäjällä käydään pian presidentinvaaleja. Mitäpä jos ehdokas, Toveri Putin, möläyttäisi kampanjansa aikana aikovansa tukea Suomen nykyhallintoa kaatamaan pyrkiviä voimia!

Jo syntyisi älämölöä, kaikissakin porukoissa, vaikka en totta puhuen uskoisi Putinin näin koskaan sanovan. Mies nimittäin vaikuttaa aika fiksulta ja täysipäiseltä.

Ohje

  • Sähköpostiosoite tulee vain tiedonantaja.fi:n toimittajan tietoon.
  • Kommentit mieluiten omalla nimellä.
  • Maksimipituus on 2000 merkkiä.
  • Kommentti tulee näkyviin heti kun toimitus sen vahvistaa.
  • Toimitus pitää roskapostit poissa keskustelusta.
  • Tiedonantaja-lehti ja TA-Tieto Oy eivät vastaa keskusteluissa esitetyistä mielipiteistä.
  • Toimitus voi muokata, siirtää tai hylätä viestejä, jotka poikkeavat keskustelujen aiheesta tai sisältävät kyseenalaista materiaalia.
  • Kommentteja voidaan julkaista lehden sivuilla toimituksen harkinnan mukaan.
Fasismia kaduilla ja kabineteissa

6.8. 2015 – Marko Korvela

Jos haluat rauhaa, valmistaudu rauhaan

26.6. 2015 – Marko Korvela

Leikkaushallitus antaa markkinoille vapaat kädet

5.6. 2015 – Marko Korvela

Hallitus antaa rikkaille ja leikkaa muilta

29.5. 2015 – Marko Korvela

Vasemman laidan lehtikenttä supistuu entisestään

21.5. 2015 – Marko Korvela

Ay-liike kaipaa ryhtiliikettä

30.4. 2015 – Marko Korvela

Turhia kuolemia Linnake-Euroopan rajoilla

24.4. 2015 – Marko Korvela

Vaalikentillä tarvitaan nyt kaikkia

9.4. 2015 – Marko Korvela

Julkisten palvelujen puolesta

2.4. 2015 – Marko Korvela

Maailman sosiaalifoorumi tukee Tunisian demokraattista kehitystä

23.3. 2015 – Marko Korvela

Työaikaa lyhyemmäksi!

10.3. 2015 – Tiedonantaja

Viron demokratia surkeassa jamassa

10.3. 2015 – Marko Korvela

Vammaisten oikeudet ja palvelut kuntoon

5.3. 2015 – Marko Korvela

Politiikassa on nyt politiikkaa

20.2. 2015 – Tiedonantaja

Eduskunnassa on SKP:n mentävä aukko

6.2. 2015 – Marko Korvela

Lännen kaksinaismoralismi ja terrorismin lietsonta

16.1. 2015 – Marko Korvela

Kuuban ja Yhdysvaltain välien parantuminen joulun hyvä uutinen

19.12. 2014 – Marko Korvela

Sosialismi on in

12.12. 2014 – Marko Korvela

Suomeen tarvitaan sukupuolineutraali avioliittolaki

27.11. 2014 – Marko Korvela

Kulttuurimarxismin syöpä ja perussuomalaiset fobiat

30.10. 2014 – Marko Korvela

Hongkongin sateenvarjoprotestit

12.10. 2014 – Marko Korvela

Julkea hyökkäys hyvinvointivaltiota vastaan

3.10. 2014 – Marko Korvela

Edelleen ei ydinvoimaa

19.9. 2014 – Marko Korvela

Ruotsi ottamassa askeleen vasemmalle

14.9. 2014 – Marko Korvela

Kommunistit aito uhka Ukrainan oligarkeille

9.8. 2014 – Marko Korvela

Sote-eliitin vallankaappaus

1.7. 2014 –

Kokoomuksen kurssi oikealle

1.7. 2014 –

Kultarannan keskustelut

1.7. 2014 –

Ääni SKP:n listalle on ääni eurooppalaiselle radikaalivasemmiston muutosliikkeelle

22.5. 2014 – Marko Korvela

Poliisin ylimitoitetut toimet vappuna tuomittava

8.5. 2014 – Marko Korvela

Sananvapauden loukkaaminen on aina vakava asia

30.4. 2014 – Marko Korvela

Rauhan puolesta – ei Natolle!

4.4. 2014 – Marko Korvela

Rauha ja demokratia Ukrainaan

20.3. 2014 – Marko Korvela

Monen tason taistelua Ukrainassa

21.2. 2014 – Marko Korvela

Leninin perintöä on puolustettava

29.1. 2014 – Marko Korvela

Luokatonta luokkatutkimusta

10.1. 2014 – Marko Korvela