Joulukampanja muistuttaa elintarvikealan ydinenergiakytköksistä

Juha Säijälä – 23.12.2010


Säteilevää joulua -verkkosivuston kautta on voinut joulun alla lähettää joulukortin uutta Fennovoiman ydinvoimalaa rahoittavien yritysten toimitusjohtajille. Moni suomalainen tunnettu yritys on vaivihkaa lähtenyt ydinenergiabisnekseen mukaan. Näiden joukossa esimerkiksi Kesko, SOK, Atria, Valio ja Myllyn Paras.

Joulukortilla kuluttaja voi kertoa, ettei halua joululahja- ja ruokaostoksia tehdessään tukea uuden ydinvoimalan rakentamista Suomeen. Enemmistö suomalaisista ei mielipidetiedustelujen mukaan halua lisää ydinreaktoreita.

Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjan koordinaattorina työskentelevä Maria Nuutinen muistuttaa suuryritysten sijoittavan nyt rahaa riskialttiiseen Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen, vaikka uusiutuvat energiamuodot ja erityisesti energiatehokkuus olisivat aitoja vastuullisia valintoja pidemmällä tähtäimellä myös taloudellisesti.

Nuutisen mukaan moni kampanjan kohteena oleva yritys on ollut hyvin hiljaa osallistumisestaan Fennovoiman hankkeeseen, eikä ole välttämättä ilahtunut kampanjasta.

– Monen yrityksen johto on kuitenkin keskustellut asiallisesti eri vaihtoehdoista ja on ollut aidosti kiinnostunut esimerkiksi ydinvoiman hinnan kallistumisesta. Tärkeä näkökohta on myös se, ettei Fennovoimalla ole edes konkreettista suunnitelmaa sille, missä se aikoo säilyttää tuottamansa ydinjätteen seuraavat 100 000 vuotta.

Maria Nuutinen kertoo, että joulukorttikampanja jatkuu loppiaiseen asti.
Maria Nuutinen kertoo, että joulukorttikampanja jatkuu loppiaiseen asti. / Greenpeace Finland

Mankala-periaate

Mahdollinen Mankala-periaatteen kumoaminen veisi lopullisesti pohjan osallistua ydinsähkön tuottamiseen.

EU-komissio tutkii parasta aikaa Mankala-periaatteen ja kilpailulainsäädännön ristiriitaisuutta. Periaate tarkoittaa käytännössä, että osa tuotetusta sähköstä myydään markkinahintaan ulkopuolisille ja näin saadut voitot kotiutetaan myymällä osakkaille sähköä alle omakustannushinnan. Kuluttaja sitä vastoin maksaa sähköstään Windfall-voitot, päästömaksut, sähköverot, siirtomaksut ja sähköntuottajien tarvitsemat liikevoitot.

Mankala-periaate onkin EU-komission avulla tulossa tiensä päähän, koska käytännössä se tarkoittanee kiellettyä valtiontukea osinkoverovapautuksen ja arvonlisäverojen kierron muodossa.

Hermostuneet ydinvoimasijoittajat

Miten kampanjan kohteena olevat yritykset ovat reagoineet heihin liiketoimiinsa kohdistuneeseen kritiikkiin aikana jolloin yrityksen puhuvat yhä enemmän ”yhteiskuntavastuusta”?

– Mielenkiintoisesti. Monessa yrityksessä on alettu hermostua. Ne eivät ole tottuneet näin suoraan palautteenantoon eivätkä kohdistettuun kansalaisvaikuttamiseen, Maria Nuutinen kertoo.

Nuutinen ja muu kampanjaväki ovat tavanneet Valion, Atrian, ja SOK:n johtoa. Myllyn Paras ja Kesko eivät ole vastanneet tapaamispyyntöihin.

Tiedonantajan tavoittelemat yritykset, Valio ja Atria, eivät ole vastanneet yhteydenottopyyntöihin. Lisäksi Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Pekka Savela lähetti lyhyen tekstiviestin, eikä tämän jälkeen ole ollut tavoitettavissa. Aihe tuntuu olevan vaikea ja kiusallinen; eritoten Valiolle, joka on tunnettu suomalaisesta puhtaasta ruoasta. Valio voisi tahtoessaan olla edelläkävijä ja investoida suomalaiseen uusiutuvaan energiaan kuten tuulivoimaan. Valion voi ollakin vaikeaa perustella, miksi se ole tekemässä ympäristöystävällistä investointipäätöstä.

Viime hetken jouluostokset ja pöydän antimet kannattaa Maria Nuutisen mukaan hankkia aidosti vastuullisista yrityksistä, jotka eivät rahoita suoraan ydinjätteen tuotannon lisäämistä.

– Yritykset ottavat asiakkailtaan tulevan palautteen tosissaan, joten kerro ruokakauppiaallesi ettet halua ostoksillasi tukea uuden ydinvoimalan rahoittamista. Pyydä yrityksiä vetäytymään ydinvoimahankkeesta, joulukorttikampanja jatkuu loppiaiseen asti.

www.sateilevaajoulua.fiKeskustelua

PSillanpää 4 vuotta, 9 kuukautta sitten 23.12.2010

Millähän tämäkin porukka meinaa pitää työpaikat Suomessa, ehkä risuja polttamalla ja toistensa selkiä hieromalla! Totuushan on, että vain kilpailukykyinen energian hinta osaltaan takaa teollisuuden säilymisen täällä pohjan perukoilla. Ei se lähiruokakaan ilmaiseksi tule vaan siihenkin tarvitaan sähköä ja ainoa edullinen muoto on tällä hetkellä ydinvoima. Kosket on jo valjastettu.

Veera Juvonen 4 vuotta, 9 kuukautta sitten 23.12.2010

Asiallinen artikkeli! Hienoa että olet yrittänyt tavoittaa Fennovoimaa rahoittavien yritysten edustajia, ja todella harmillista etteivät he vastanneet. Greenpeace jatkaa ydinvoiman vastaista kampanjointia keväällä vaaliteemalla.

Alpo-Topias 4 vuotta, 9 kuukautta sitten 27.12.2010

Heippa!

Onko mitään muuta mahdollisuutta siihen, että teolliset työpaikat pysyvät Suomessa kuin se, että annetaan omistajien määrätä täysin työvoimatavaran hinta? Onko tullut mieleen se, että kaikki tavarat ja palvelut perustuvat siihen, että me pystymme hyödyntämään työvoimatavaraa tuottavasti?

Niin tämä työvoimatavaran tuottavauus perustuu yksittäisen yrityksen tasolla suoraan siihen, että mitä omistajat joutuvat maksamaan esimerkikiksi rivityöläiselle työpalkkoina. Nyt pitää huomata myös se, että työpalkka vaikuttaa kahdella tavalla elinkeinoelämässä kuluina yksittäisen yrityksen tasolla mutta markkinakysyntänä koko elinkeinoelämän ympäristössä.

Kokkarien TOIVO- ja KORVA-remmi rp on sitä mieltä, että jos annetaan verohelpotuksia omistaja- ja yritystasolle, niin yrittäjillä on mahdollisuus palkata lisää väkeä töihin. Nyt voimme kysyä sitä, että onko asiat todella niin, että pelkät ökysakin saamat verohelpotukset vaikuttavat työllisyyttä lisäävästi. Uskallan sanoa sen, että kai pääasiallinen syy siihen, että yritykset palkkaavat lisää työnsankareita töihin, on tarve, siis lisäkysynnän aikaansaama tarve. Niin jos jollekin yritykselle käy niin hyvin, että yrityksen valmistamien tuotteiden kysyntä kasvaa kohisten ja työnsankareita tarvitaan lisää, niin kai tälläisessä tuotantokapeikossa pankkimaailmakin tulee luoton muodossa apuun.

PS Kyllähän Elinkeinoelämä on sellainen, että ei pelkkä TARJONTA luo kysyntää, vaikka Monetaristit näin väittävät vaan se, että on olemassa myös maksukykyinen KYSYNTÄ. Ihmiset eivät keskimäärin osta pelkästä ostamisen ilosta kulutustavaroita vaan oletettavisti siksi, että he syystä tai toisesta eivät tule toimeen ilman jotain kulutushyödykettä tavaraa tai palvelua.

Työeläkeläinen 4 vuotta, 9 kuukautta sitten 27.12.2010

Eipä artikkelin kirjoittaja kertonut mistä sitä lisäenergiaa saadaan jos säästöt eivät riitä, halutaanko Suomi suurelta osin tuontienergian varassa toimivaksi? Nythän me tuomme suuren osan energiastamme jopa itänaapurin ydinvoimaloista jotka eivät tunnetusti ole niitä varmimpia.

Tietysti voimme suositella energiaa vaativan teollisuuden kuten paperi ja metsäsektorin ulkoistamista jonnekin missä energiaa riittää ja menköön laivanrakennus muulla metallilla höystettynä samaa tietä. Me voimme alkaa kyntämään hevosilla ja kutoa päreen valossa sukkia toisillemme jahka naapureiden selät on pesty saunassa.

Tällä hetkellä ydinvoimala on ainoa mahdollinen "risupaketin" lisäksi lisäenergian tuotantoon. Suomen kallioperä on varsin vankkaa jätteen säilytykseen ja maanjäristykset hyvin harvinaisia ja kun niitä on niin me ovat korkeintaan 2 - 3 richterin luokkaa. Suomi on siis maailman parhaita ydinvoimalanperustamis paikkoja.

On tietysti hienoa vastustaa kaikkea mitä muut tekevät mutta vastustuksessakin on oltava järkeä. Et voi tosissasi vastustaa yht'aikaa ydinvoimaa ja CO2 päästöjä, sinun on valittava. Keksikää mieluiten miten ydinjätettä voitaisiin hyödyntää uusiovoimaloissa ja saada siten sen määrää pienenemään. Vai puuttuuko joukosta sellainen korkeampi tieto joka tuohon pystyisi. Jos puuttuu niin miettikääpä miksi eivät oppineet ja sivistyneet loksauta teille edes korviaan?

PSillanpää 4 vuotta, 9 kuukautta sitten 27.12.2010

Alpo-Topias, tuo alku oli sitä samaa sinun höpinää, mutta tuon ps. jälkeen taisi olla asian ydin! Neuvostoliitossahan oli ihmisillä rahaa kaapit pullollaan (pankkeihin ei luotettu) eli siellä oli tuo sinun mainostamasi "maksukykyinen KYSYNTÄ", mutta missä oli TARJONTA, Suomestakin asti sinne kuskattiin sukkahousuja, farkkuja, purukumia jne aivan yksityisten ihmisten toimesta. Siellä se olisi ollut kapitalistin "taivas" kaupantekoon ja tuotantoon!

Ohje

  • Sähköpostiosoite tulee vain tiedonantaja.fi:n toimittajan tietoon.
  • Kommentit mieluiten omalla nimellä.
  • Maksimipituus on 2000 merkkiä.
  • Kommentti tulee näkyviin heti kun toimitus sen vahvistaa.
  • Toimitus pitää roskapostit poissa keskustelusta.
  • Tiedonantaja-lehti ja TA-Tieto Oy eivät vastaa keskusteluissa esitetyistä mielipiteistä.
  • Toimitus voi muokata, siirtää tai hylätä viestejä, jotka poikkeavat keskustelujen aiheesta tai sisältävät kyseenalaista materiaalia.
  • Kommentteja voidaan julkaista lehden sivuilla toimituksen harkinnan mukaan.
Eläkeläisten asemaa huononnetaan Suomessa rajusti

7.10. 2015 – Tiedonantaja

Turkulainen opiskelija päihitti sossun

6.10. 2015 – Tiedonantaja

Jyväskylässä avattiin Tiedonantaja-festivaalin mediakeskus

5.10. 2015 – Tiedonantaja

Selviytymispankki auttaa arjessa

2.10. 2015 – Tiedonantaja

Hyvinvointivaltio haudataan lauantaina

1.10. 2015 – Tiedonantaja

Ay-aktiivit vaativat SAK:n hallitukselta solidaarisuutta

23.9. 2015 – Tiedonantaja

Euroopan syytä katsoa peiliin

23.9. 2015 – Marko Korvela

Yliopistoväki vastustaa leikkauksia

22.9. 2015 – Marko Korvela

"Viimeiseen asti taistellaan!"

21.9. 2015 – Marko Korvela

Hallitus hyökkää ay-liikettä vastaan

17.9. 2015 – Tiedonantaja

Veolia ja SodaStream vetäytyvät miehitetyiltä palestiinalaisalueilta

17.9. 2015 – Tiedonantaja

Posti mukana perjantain mielenosoituksessa

15.9. 2015 – Tiedonantaja

"Hallitus ulos, pakkolait alas!"

11.9. 2015 – Jouni Saltbacka - Tiedonantaja

Citymarketien työntekijät marssivat ulos

11.9. 2015 – Marko Korvela

Hallitus tarjoaa rautahäkkiä

11.9. 2015 – Marko Niemi

Ihmistarha leikkauksia vastaan

9.9. 2015 – Tiedonantaja

Joukkovoimalla budjettimielenosoituksiin

8.9. 2015 – Tiedonantaja

Kommunistin puheenvuoro

5.9. 2015 – Marko Niemi

Eläkeläisadressi luovutetaan ensi viikolla eduskunnalle

3.9. 2015 – Jouni Saltbacka - Tiedonantaja

Tiedonantaja sai uuden toimittajan

24.8. 2015 – Tiedonantaja

Joukkovoima-mielenosoituksessa reilut 12000 ihmistä

24.8. 2015 – Tiedonantaja

Kulttuuripolitiikkaa – ei leikkauspolitiikkaa!

22.8. 2015 – Tiedonantaja

Loppu leikkauksille!

22.8. 2015 – Tiedonantaja

Kansainvälinen rakennusliitto tukee Joukkovoimaa

21.8. 2015 – Tiedonantaja

Leikkauspolitiikan vastustaminen on Euroopan yhteinen kamppailu

21.8. 2015 – Tiedonantaja

Ei leikata lapsilta!

20.8. 2015 – Irene Auer

Joukkovoimalla leikkauspolitiikkaa vastaan lauantaina

20.8. 2015 – Irene Auer

Leikkauspolitiikkaa vastustava suurmielenosoitus pysäyttää Helsingin 22. elokuuta

5.8. 2015 – Tiedonantaja

Toimeentulotuki ainoa henkireikä

29.7. 2015 – Jouni Saltbacka

Pohjoisen kommunistit tapasivat Ivalossa

15.6. 2015 – Tapio Siirilä

Rauhan portteja avaamassa

12.6. 2015 – Irene Auer

Nuorison ja järjestöjen talo

12.6. 2015 – Irene Auer

Postissa taistellaan lakkautuksia vastaan

7.6. 2015 – Tiedonantaja

SSS-trion leikkauspolitiikkaa vastaan

5.6. 2015 – Tiedonantaja

Parempi Suomi tarvitsee rakentajansa

30.5. 2015 – Tiedonantaja

200 000 vaatii turkistarhauksen lopettamista Suomessa

29.5. 2015 – Irene Auer